Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien paziņojusi, ka iecerētais Krievijas gāzesvada "Nord Stream 2" projekts nav realizējams bez Ukrainas iesaistīšanās gāzes tranzītā.

""Nord Stream 2" projekts bez skaidrības par Ukrainas tranzīta lomu nav iespējams," pēc Berlīnē notikušās tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko norādīja Merkele.

Viņa paskaidroja, ka šim gāzesvada projektam, kas ilgstoši traucējis abpusējām attiecībām, pārrunās ar Porošenko pievērsta liela uzmanība.

"Es uzmanīgi uzklausīju Ukrainas satraukumu," sacīja Merkele. "Fakts ir tāds, ka mēs nevaram atļaut, ka ar "Nord Stream 2" Ukrainai nebūtu nekāda nozīmība attiecībā uz gāzes tranzītu."

Merkele uzsvēra, ka, kamēr būs atkarība no Krievijas gāzes, Ukraina būtiski paļausies uz tranzīta nodevu ienākumiem.

Krievijas uzņēmums "Gazprom" jau pēc Merkeles izteikumiem paziņoja, ka tas varētu saglabāt zināmu gāzes tranzītu caur Ukrainu.

"Mēs nekad neesam izvirzījuši jautājumu par Ukrainas tranzīta apturēšanu," Krievijas valstij piederošais enerģētikas gigants citēja "Gazprom" vadītāja Alekseja Millera teikto.

"Zināmu daudzumu tranzīta varētu saglabāt - no desmit līdz 15 miljardiem kubikmetru gadā -, bet Ukrainas pusei ir jāpierāda jaunā tranzīta kontrakta ekonomiskais izdevīgums," skaidroja Millers.

Krievijas potenciālie gāzes resursi arvien lielākā mērā atrodas ziemeļos, un "vienkārši vairs nebūs tāda paša resursu apjoma", ko transportēt pa centrālo cauruļvadu, norādīja "Gazprom" vadītājs.

Kā vēstīts, Porošenko pirmdien aicināja Vāciju atteikties no iesaistīšanās Krievijas gāzesvada "Nord Stream 2" izbūvē, norādot, ka tas veicinās blokādi pret Ukrainu.

Vācijas varasiestādes marta beigās atļāva Krievijas enerģētikas koncernam "Gazprom" būvēt 9,5 miljardus eiro vērto "Nord Stream 2" gāzesvadu caur Vācijas teritoriālajiem ūdeņiem.

"Nord Stream 2" būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā.

Porošenko intervijā Vācijas laikrakstam "Handelsblatt" norādījis, ka "Nord Stream 2" ir "politiska kukuļa nauda par lojalitāti Krievijai".

Tā izbūvēšana nozīmēs "ekonomikas un enerģētikas blokādes piemērošanu Ukrainai", uzsvēris Porošenko, piebilstot, ka cauruļvadam nav ekonomiska pamatojuma.

Viņš norādījis, ka Ukrainas cauruļvads ir "daudz lētāks un var tikt lēti un viegli modernizēts".

Porošenko brīdinājis, ka Krievija ir ļoti neuzticams partneris enerģētikas jomā, atgādinot, ka "Gazprom" ir atteicies maksāt Ukrainai miljardiem eiro pēc tam, kad ziemas vidū pārtrauca gāzes piegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!