Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopš marta sākumā Lielbritānijā notikušā uzbrukuma bijušajam Krievijas izlūkdienestu aģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai ir pagājis mēnesis un presē turpina parādīties jauna informācija par to, kā tieši tas noticis.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo ķīmisko vielu no "Novičok" grupas, kura, kā uzskata britu valdība, varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā kategoriski noliedz un apsūdz Londonu tās apmelošanā.

Mediji ziņo, ka "Novičok" ražots kādā bāzē Krievijas Saratovas apgabalā.

66 gadus vecais Skripaļs un viņa 33 gadus vecā meita Jūlija kritiskā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā. Ceturtdien izplatītā paziņojumā Jūlija paziņoja, ka ar katru dienu jūtas labāk. Piektdien mediķi paziņoja, ka strauji uzlabojas arī Skripaļa stāvoklis un tas vairs netiek vērtēts kā kritisks.

Pirms tam ASV dzīvojošais Krievijas izcelsmes ķīmiķis Vils Mirzajanovs, kurš tiek uzskatīts par vienu no indīgās vielas "Novičok" izstrādātājiem, prognozēja, ka saindētajiem nav nekādu izredžu izveseļoties.

Kā notikusi saindēšana

Britu mediji, atsaucoties uz informāciju, kas iegūta no avotiem valsts specdienestos, pēdējās dienās informē par līdz šim publiski neizskanējušām indēšanas niansēm.

Tā "Mail on Sunday" ziņo, ka "Novičok" tika pielietots bezkrāsainas un bez smaržas gela formā, kas 4. marta rītā uzsmērēts uz Skripaļa mājas ārdurvju roktura Solsberi pilsētā. Jau iepriekš izmeklētāji ziņoja, ka vislielākā indes koncentrācija konstatēta uz Skripaļa mājas ārdurvīm.

Krievijas aģenti pirms tam divas nedēļas novērojuši Sergeja Skripaļa pārvietošanos un nolēmuši uzbrukumu rīkot svētdienā, lai izslēgtu iespēju, ka durvju rokturiem pieskaras pastnieks vai vēl kāds. Ja tas notiktu, gels būtu jāuzziež vēlreiz, palielinot risku tikt atklātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!