Foto: AFP/Scanpix/LETA
Itālijas parlamenta jaunais sasaukums sestdien beidzot ievēlējis abu palātu spīkerus, pārvarot būtisku šķērsli jaunās valdības veidošanas ceļā.

Par parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāju ceturtajā balsojumā ievēlēts Roberto Fiko, kurš pārstāv populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S).

Savukārt par Senāta spīkeri ceturtajā balsojumā ievēlēta bijušā premjerministra Silvio Berlusjkoni vadītās partijas "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!") pārstāve Marija Elizabete Alberti Kasellati, kuru izvirzīja labējo partiju koalīcija.

Spīkerus izdevās ievēlēt pēc vienošanās, ko pēc neveiksmīgajiem piektdienas balsojumiem tomēr izdevās panākt starp labējo partiju koalīciju un M5S.

Tomēr šī vienošanās vēl neliecina par nākamās valdības aprisēm, sestdien tviterī paziņojusi "Forza Italia", piebilstot, ka koalīcijā pārstāvētās partijas necentīšoties atsevišķi vienoties par jaunās vald1ības veidošanu.

Domājams, ka ar šo paziņojumu Berluskoni partija centusies kliedēt baumas, ka labējo koalīcijas vadošais spēks - Ziemeļu līga - būtu gatava izstāties no koalīcijas, lai uzsāktu sadarbību ar M5S.

Labējā koalīcijā pārstāvētās četras partijas 4. martā notikušajās vēlēšanās kopumā izcīnīja 37% balsu, kamēr par M5S balsoja 33% vēlētāju.

Lai gan neviena no nometnēm nav ieguvusi absolūto vairākumu, tās abas izteikušas pretenzijas uz nākamās valdības veidošanu.

Tikmēr līdzšinējā valdošā kreisi centriskā Demokrātiskā partija (PD), kas vēlēšanās cieta sakāvi, iegūstot tikai 23% balsu, atteikusies pieslieties jebkurai no abām vadošajām nometnēm.

Abu parlamenta palātu spīkeru ievēlēšana bija īpaši svarīga, jo pirms tam prezidents Serdžo Matarella nevarēja sākt konsultācijas ar partijām, lai izšķirtos, kam uzticēt jaunās valdības veidošanu.

Tomēr tiek prognozēts, ka valdības veidošana būs smaga un ilga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!