Foto: AFP/Scanpix/LETA

44 Āfrikas valstu līderi ir parakstījuši vienošanos par viena no pasaulē lielākajiem brīvās tirdzniecības bloka veidošanu. Darījums varētu stāties spēkā sešu mēnešu laikā un uzlabot 1,2 miljardu afrikāņu turību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vienošanās trešdien tika parakstīta Ruandas galvaspilsētā Kigali. Tomēr blokam nav pievienojušās 10 kontinenta valstis, tostarp Nigērija. Lai savienība kļūtu par realitāti, vienošanās vēl jāratificē valstu parlamentos.

Āfrikas Kontinentālā brīvās tirdzniecības zona (CFTA) paredz likvidēt ierobežojumus, lai preces un pakalpojumi varētu brīvi plūst pāri dalībvalstu robežām. Teorētiski tam būtu jāveicina ekonomiskā izaugsme un nodarbinātība.

Pašlaik tirdzniecība starp Āfrikas valstīm ir relatīvi zema – tā veido tikai 10% no visiem kontinenta darījumiem. Tikmēr darījumi ar Dienvidaustrumāziju veido 25%. liecina "Reuters" dati.

Pēc brīvās tirdzniecības zonas izveidošanas Āfrikas līderu ambīcijas ir veidot vēl ciešāku savienību ar vienotu tirgu un pat valūtu, līdzīgi kā Eiropas Savienībā (ES), skaidro BBC.

Tomēr šajā ceļā vēl ir daudz šķēršļu. Āfrikā ir relatīvi zemi ražošanas rādītāji un tirdzniecība bieži nozīmē izejmateriālu pārdošanu ārpasaulei.

Tāpat jautājums ir par Āfrikas lielākās ekonomikas – Nigērijas – iesaistīšanu projektā. Āfrikas Savienība pauž cerību, ka vienošanos neparakstījušās valstis tiks pārliecinātas pievienoties vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!