Tiesa Ungārijā trešdien piespieda septiņu gadu cietumsodu Sīrijas pilsonim, kuru tā atzina par vainīgu nelegālā ieceļošanā Ungārijā un līdzdalībā teroraktā, metot akmeņus uz policistiem 2015. gadā notikušos migrantu nemieros uz valsts robežas.

Notiesātajam Ahmedam Hamedam arī tika piespriesta izraidīšana no Ungārijas uz 10 gadiem. Hamedam 2016. gada novembrī bija piespriests 10 gadu cietumsods, bet apelācijas tiesa 2017. gada jūnijā anulēja šo spriedumu un lika rīkot jaunu tiesas procesu. Spriedumu pārsūdzēja gan apsūdzības puse, gan Hameda aizstāvības puse. Uz pārsūdzības laiku viņš tika paturēts apcietinājumā.

Lieta saistīta ar migrantu nemieriem 2015. gada 16. septembrī, kad vairāki desmiti policistu, migranti un daži žurnālisti tika ievainoti sadursmēs uz Ungārijas-Serbijas robežas. Nemieri izcēlās dienu pēc tam, kad Ungārija slēdza šo robežu, atstājot otrā pusē simtiem migrantu.

Tiesa atzina Hamedu par līdzdalībnieku teroraktā, jo viņš kopā ar vairākiem citiem cilvēkiem, kas nav identificēti, meta akmeņus un citus priekšmetus uz policistiem, mēģinot piespiest varas iestādes atkal atvērt robežu. Tiesa kā vainu mīkstinošus apstākļus uzskaitīja to, ka Hamedam nav iepriekšējas sodāmības, ka viņam ir pienākums atbalstīt divas meitas, un ka viņa pārdzīvotais pirms šiem nemieriem novedis līdz "ierobežotai apziņai".

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna valdība ir izmantojusi Hameda lietu propagandas kampaņās, lai gūtu atbalstu savai stingrajai politikai pret imigrāciju.

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" nosauca Hameda notiesāšanu par "taisnības izkropļojumu". "Šodienas spriedums atspoguļo Ungārijas drakonisko pretterorisma likumu bīstamo saplūšanu ar tās nežēlīgo vēršanos pret bēgļiem un migrantiem. Hameda notiesāšana par šīm apsūdzībām būtu jāatceļ apelācijā un viņš būtu jāatbrīvo bez kavēšanās," sacīja "Amnesty International" kampaņas dalībniece Eda Seihana.

Pēc Hameda pirmās notiesāšanas bažas par šo lēmumu pauda gan Eiropas Parlaments, gan toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas Valsts departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!