Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV dzīvojošais Krievijas izcelsmes ķīmiķis Vils Mirzajanovs, kas tiek uzskatīts par vienu no indīgās vielas "Novičok" izstrādātājiem, ir pārliecināts, ka Lielbritānijā Solsberi 4.martā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam varēja sarīkot tikai Maskava.

Šīs nervus paralizējošās vielas sastāvu Krievija nav atslepenojusi, tāpēc nav iespējams, ka to būtu varējusi izmantot kāda cita valsts, intervijā, kas otrdien publicēta britu izdevumā "The Telegraph", sacīja Mirzajanovs.

Krieviju 1995. gadā pametušais zinātnieks, kurš tagad dzīvo ASV Ņūdžersijas štatā, uzskata, ka Lielbritānijas teritorijā ievesti divi nekaitīgi komponenti, kas ir nepieciešami vielas "Novičok" pagatavošanai, bet jau tur tie savienoti aerosola baloniņā. "Tikai desmit grami šīs vielas jau ir daudz. Vasaras laikā ar diviem gramiem pietiktu, lai nogalinātu 500 cilvēkus," Mirzajanova teikto citē izdevums.

Ja Skripaļs un viņa meita tiešām saindēti ar "Novičok", viņiem nav nekādu izredžu uz izveseļošanos, sacīja zinātnieks. "Šie cilvēki ir aizgājuši - vīrietis un viņa meita. Pat ja viņi izdzīvos, viņi neatlabs," viņš uzsvēra, piebilstot, ka "Novičok" ir vismaz "desmit reizes spēcīgāks nekā jebkura cita zināmā indīgā viela". Vienlaikus Mirzajanovs pauda bažas, ka šīs vielas iedarbībai varēja tikt pakļauti vēl "krietni vairāk cilvēku".

Mirzajanovs 26 gadus strādājis Valsts Organiskās ķīmijas un tehnoloģiju zinātniski pētnieciskajā institūtā, kas PSRS bija galvenais ķīmisko ieroču ražošanas militārais centrs, norāda "The Telegraph". Institūtā viņš vadījis pretizlūkošanas nodaļu.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja jau pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija. Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Premjere paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs Maskavas atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču, ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".

Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!