Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irākas varasiestādes otrdien paziņoja, ka izbeidz Irākas Kurdistānai pirms sešiem mēnešiem neatkarības referenduma dēļ noteikto gaisa telpas blokādi.

Kurdistānas reģiona galvaspilsētas Erbīlas un otras lielākās pilsētas Suleimānījas lidostas atkal būs "atvērtas starptautiskajiem lidojumiem", teikts Irākas premjerministra Haidera al Abadi paziņojumā.

Lēmums par lidojumu aizlieguma atcelšanu pieņemts pēc tam, kad "vietējās kurdu varasiestādes akceptējušas, ka centrālās varasiestādes pārņem kontroli pār abām lidostām", teikts paziņojumā. Oficiāla blokādes atcelšana notiks tuvāko dienu laikā, sacīja Abadi pārstāvis sakariem ar presi Saads al Haditi. "Tas būs atkarīgs no tā, cik drīz centrālās valdības darbinieki varēs sākt strādāt lidostās," viņš sacīja.

Irākas Kurdistānas premjerministrs Nečirvans Barzani neilgi pēc šī paziņojuma preses konferencē sacīja, ka ir "pateicies Bagdādei un premjerministram Abadi, jo tas bija viņš, kurš nolēma no jauna atvērt lidostas".

Kopš aizlieguma noteikšanas visi Irākas Kurdistānas starptautiskie reisi tika novirzīti uz Bagdādi, turklāt Irākas centrālā valdība arī pieprasīja vīzas ārzemniekiem, kas vēlējās doties uz Irākas Kurdistānu. Bagdāde pieprasīja, lai tai Irākas Kurdistānas lidostās ļauj pārņemt pasu kontroli un muitas jautājumus.

Irākas Kurdistāna pēdējā laikā ar Rietumvalstu, lielākoties Francijas un Vācijas, palīdzību centusies mazināt saspīlējumu attiecībās ar Bagdādi. Saspīlējums attiecībās starp Irākas centrālo valdību un Kurdistānas reģionu pieauga pēc 25. septembra referenduma, kurā vairums Irākas kurdu nobalsoja par reģiona neatkarību. Balsošana notika visās trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkas, Erbīlas un Suleimānījas -, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Pēc referenduma Bagdāde apturēja starptautiskos lidojumus uz autonomo reģionu un no tā, kā arī pārņēma militāro kontroli pār Kirkūkas provinci. Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992. gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003. gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!