Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Krievijas spiegs Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija saindēti ar militāras kvalitātes nervu aģenta veidu, kādi tiek izstrādāti Krievijā, pirmdien paziņojusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Valdība ir secinājusi, ka par 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi notikušo saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija, par Mejas teikto vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas vēstnieks Londonā ir izsaukts paskaidrot, vai tā bijusi "tieša Krievijas valsts darbība", vai arī Maskava ir "zaudējusi kontroli" pār saviem nervu aģentu krājumiem, deputātiem paskaidroja Meja.

Uzbrukumā izmantotā viela identificēta kā piederīga nervu aģentu grupai ar nosaukumu "Novičok".

Britu ārlietu ministrs Boriss Džonsons Krievijas vēstniekam norādījis, ka Maskavai ir nekavējoties jāsniedz pilnīga informācija par "Novičok" programmu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai.

Lielbritānija izvērtēs Krievijas atbildi, pirms izlemt, kā uz notikušo reaģēt, paskaidroja Meja. "Ja nebūs ticamas atbildes, mēs secināsim, ka šīs darbības ir Krievijas veikta nelikumīga spēka pielietošana pret Apvienoto Karalisti," uzsvērusi Meja.

Uzrunājot deputātus pēc tikšanās ar Nacionālo Drošības padomi, Meja norādīja, ka ķīmisko vielu identificēja Lielbritānijas "Porton Down" laboratorijas eksperti.
Krievija ir ražojusi šādu nervu aģentu jau iepriekš un joprojām spēj to izdarīt, norādīja Meja. Tāpat tiek ņemta vērā "Krievijas valsts veikto slepkavību vēsture un mūsu novērtējums, ka Krievija dažus pārbēdzējus uzskata par leģitīmiem slepkavību mērķiem", skaidroja Meja.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova, komentējot Mejas paziņojumu, nosauca to par "cirka izrādi britu parlamentā". "Secinājums ir acīmredzams – tā ir kārtējā uz provokāciju balstītā informācijas un politiskā kampaņa," norādīja Zaharova.

66 gadus vecais bijušais Krievijas izlūkdienesta virsnieks Skripaļs un viņa 33 gadus vecā meita tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi centrā. Viņi kritiskā stāvoklī nogādāti slimnīcā.

Slimnīcā atrodas arī policists Niks Beilijs, kurš pirmais ieradās pie cietušajiem.

Skripaļs 2006. gadā Krievijā tika notiesāts par spiegošanu Lielbritānijas labā. Vēlāk viņš tika atbrīvots apmaiņā pret Rietumvalstu arestētiem Krievijas aģentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!