Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par nākamo Armēnijas prezidentu piektdien ievēlēts bijušais premjerministrs un pašreizējais šīs valsts vēstnieks Lielbritānijā Armens Sargsjans.

Aizklātā balsojumā parlamentā viņa kandidatūru 90 deputāti, bet pret bija 10. Armens Sargsjans bija vienīgais kandidāts uz prezidenta amatu. Viņa kandidatūru izvirzīja valdošā Republikāņu partija, kurai ir ir 58 no 105 vietām valsts parlamentā, un nacionālistiskā partija "Dašnakcutjun".

Armens Sargsjans pēc izglītības ir fiziķis un padomju laikā veidoja akadēmisko karjeru. Kopš 1992. gada ir diplomātiskajā dienestā, bijis Armēnijas vēstnieks Lielbritānijā, Eiropas Savienībā, Beļģijā, Luksemburgā un Vatikānā. No 1996. gada novembra līdz 1997. gada martam bijis Armēnijas premjerministrs.

Pašreizējā prezidenta Serža Sargsjana pilnvaras beigsies 9. aprīlī. Šajā dienā stāsies amatā jaunais prezidents, un valsts pabeigs pāreju uz parlamentāru pārvaldes sistēmu, ko paredz konstitūcijas grozījumi. Opozīcija protestē pret konstitūcijas grozījumiem, jo uzskata, ka to mērķis ir saglabāt prezidenta Serža Sargsjana un viņa vadītās Republikāņu partijas varu pēc viņa prezidentūras beigām.

Serža Sargsjana ierosinātie konstitūcijas grozījumi paredz, ka Armēnijā valsts pārvaldi turpmāk vadīs premjerministrs, nevis prezidents. Prezidentam būs tikai ceremoniāla loma, viņu ievēl parlaments un viņa amata termiņš būs septiņi gadi līdzšinējo piecu gadu vietā.

Opozīcija pauž viedokli, ka šīs iniciatīvas mērķis ir ļaut Seržam Sargsjanam palikt pie varas, kļūstot par premjerministru pēc viņa otrās un pēdējās prezidentūras beigām. Seržs Sargsjans pirmoreiz uzvarēja prezidenta vēlēšanās 2008. gadā, bet 2013. gadā viņš tika ievēlēts uz otru amata termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!