Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV ir oficiāli apstiprinājušas prettanku raķešu "Javelin" pārdošanu Ukrainai, ceturtdien paziņoja ASV Valsts departaments.

ASV Aizsardzības ministrijas Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA) paziņoja, ka Ukraina ir lūgusi ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai atļauju nopirkt 210 raķetes un 37 raķešmetējus par apmēram 47 miljoniem ASV dolāru.

ASV valdības darbinieki un līgumdarbinieki palīdzēs transportēt šos ieročus un apmācīt to lietošanai Ukrainas spēkus, kuri cīnās pret Krievijas atbalstītiem separātistu nemierniekiem valsts austrumos.

"Sistēma "Javelin" palīdzēs Ukrainai veidot savas ilgtermiņa aizsardzības spējas, aizstāvot savu suverenitāti un teritoriālo integritāti, lai izpildītu savas nacionālās aizsardzības prasības," teikts DSCA paziņojumā.

ASV ar Rietumu sabiedrotajiem atbalsta Ukrainu tās cīņā par valsts atkalapvienošanu pēc tam, kad Krievija 2014. gadā anektēja Krimas pussalu un prokrieviskie separātisti ieņēma teritorijas Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Vašingtona agrāk bija piesardzīga, nevēloties eskalēt šo konfliktu ar mūsdienīgu "letālu" ieroču piegādāšanu Ukrainai, lai neizprovocētu saspīlēto attiecību tālāku pasliktināšanos ar Maskavu.

DSCA paziņojumā tomēr teikts, ka "ierosinātā šī aprīkojuma pārdošana un atbalsts nemainīs pamata militāro līdzsvaru reģionā".

Ja ASV Kongresā neviens neiebildīs pret šo prettanku raķešu pārdošanu, tad firmas "Raytheon" un "Lockheed Martin" varēs sākt šo ieroču piegādāšanu Ukrainai tuvāko divu mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!