Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ungārijā valdošā konservatīvā partija "Fidesz" svētdien cieta negaidītu sakāvi mēra vēlēšanās pilsētā, kas uzskatāma par tās atbalstītāju bastionu.

Vēlēšanās Hodmezēvāšārhejā, kurā dzīvo apmēram 47 000 iedzīvotāju, uzvarēja neatkarīgais kandidāts Pēters Mārki-Zajs, kuru atbalstīja plaša spektra opozīcija. Viņš saņēma 57,5% balsu, noskaidrots pēc 92% balsu saskaitīšanas.

"Fidesz" kandidātu Zoltānu Hegedīšu savukārt atbalstīja 41,5% vēlētāju.

Analītiķi uzskata, ka vēlēšanu rezultāti mazpilsētā valsts dienvidos varētu kalpot par barometru vēlētāju noskaņojuma mērīšanai.

Vēlēšanu rezultāts "Fidesz" atbalstītājiem bija liels pārsteigums, īpaši tādēļ, ka tā ir Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna nozīmīgā sabiedrotā un administrācijas vadītājā Jānoša Lāzāra dzimtā pilsētā. Lāzārs arī ilgu laiku bijis tās mērs.

Pēdējās vietējās vēlēšanās 2014.gadā "Fidesz" Hodmezēvāšārhejā saņēma 61% balsu.

Ungārijas ziņu vietne "Index.hu" vērsa uzmanību ne tikai uz opozīcijas kandidāta uzvaru, bet arī uz lielo pārsvaru.

"Uzvara sniedz vairākas mācības," rakstīja "Index.hu", norādot uz to, ka tā veicinās opozīcijas ciešāku sadarbību.

"Lai arī šī uzvara neapdraud iespējamo "Fidesz" triumfu, tā noteikti maina noskaņojumu valstī pēdējās nedēļās pirms vēlēšanām", kas gaidāmas 8.aprīlī.

Sabiedriskās doma aptaujas liecina, ka "Fidesz" atbalsta apmēram 50% ungāru, tomēr par pārbaudījumu partijai var kļūt Orbāna znota iesaiste korupcijas skandālā un pārmetumi, ka valdība ir slēpusi patieso uzņemto imigrantu apmēru.

Analītiķi uzskata, ka vēlēšanu nozīmīgākais jautājums būs "Fidesz" iegūtā vairākuma lielums, un atbalsta mazināšanās varētu vājināt Orbāna varu.

Pēdējās parlamenta vēlēšanās 2014.gadā "Fidesz" un tās koalīcijas partneriem kristīgajiem demokrātiem izdevās iegūt 45% balsu, kas tiem deva 133 no 199 vietām parlamentā. Tā rezultātā Orbānam izdevās saglabāt 2010.gadā iegūto divu trešdaļu vairākumu, kas ļāva grozīt konstitūciju un parlamentā pieņemt nozīmīgus likumus.

Tomēr "Fidesz" zaudēja šo "supervairākumu" 2015.gadā notikušajās starpvēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!