Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja svētdien nosodīja pēdējās ASV sankcijas, tās dēvējot par "kara aktu". ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš bija paziņojis par "vissmagākajām sankcijām", kādas jelkad noteiktas ar kodolieročiem bruņotajam režīmam.

"Kā mēs to vairākkārt esam norādījuši, mēs ikkatru mums noteikto ierobežojumu uzskatām par kara aktu," teikts Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā, ko izplatījusi oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Tajā arī draudēts ar atmaksu, ja ASV "tiešām pietiks uzdrīkstēšanās", lai Ziemeļkoreju konfrontētu "skarbā" veidā.

Tramps piektdien brīdināja - ja pēdējās sankcijas nedarbosies, ASV uzsāks "otro fāzi", kas būs "ļoti skarbs pasākums".

ASV Finanšu ministrija piektdien paziņoja, ka, pastiprinot spiedienu pret Ziemeļkoreju, Trampa administrācija piemērojusi sankcijas vienai personai, 27 uzņēmumiem un 28 kuģiem no deviņām valstīm.

Finanšu ministrija nodēvēja šīs sankcijas par lielākajām ar Ziemeļkoreju saistītajām sankcijām, kas piemērotas pašreizējā ASV "maksimuma spiediena kampaņā" pret Phenjanu, lai piespiestu to atteikties no savām kodolieroču un raķešu programmām.

Kuģi, kuriem piemērotas sankcijas, reģistrēti Ziemeļkorejā, Ķīnā, Singapūrā, Taivānā, Honkongā, Māršala Salās, Tanzānijā, Panamā vai Komorās, vai arī kuģo zem šo valstu karogiem.

Sankciju piemērošana nozīmē līdzekļu iesaldēšanu ASV un aizliegumu ASV pilsoņiem un uzņēmumiem iesaistīties jebkādos darījumos ar "melnajā sarakstā" iekļautajiem cilvēkiem, uzņēmumiem un institūcijām.

Tramps Konservatīvās politiskās rīcības konferencē (CPAC) sacīja, ka šīs ir smagākās sankcijas, kādas jebkad ieviestas.

Ziemeļkoreja iemanījusies apiet sankcijas, slēpjot informāciju par saviem kuģiem un pārkraujot kravas no viena kuģa otrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!