Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu pirmdien aicinājis Damasku nenostāties kurdu pusē, brīdinot, ka tas neapturēs Ankaru no Sīrijas ziemeļos uzsāktās militārās operācijas turpināšanas.

Tādējādi Čavušoglu komentēja Sīrijas valstij piederošās aģentūras SANA izplatīto ziņu, ka prezidenta Bašara al Asada režīmam lojālie spēki Afrīnas reģionā varētu stāties pretī Turcijas armijai, kas izvērsusi uzbrukumu Sīrijas kurdu zemessardzei - Tautas Aizsardzības vienībām (YPG).

"Ja režīms [Afrīnā] ieiet, lai izspiestu PKK, YPG, tad nav problēmu. Taču, ja viņi ieiet, lai aizsargātu YPG, tad neviens nevar mūs un turku karavīrus apturēt," savas vizītes laikā Jordānijā paziņoja Čavušoglu. "Tas attiecas gan uz Afrīnu, gan uz Menbižu, gan uz [teritorijām] uz austrumiem no Eifratas," kopīgajā preses konferencē ar savu Jordānijas kolēģi Aimanu Safadi piebilda ministra.

Ankara YPG uzskata par teroristisku organizāciju un Turcijas kurdu separātistu bruņotā grupējuma Kurdistānas strādnieku partija (PKK) atzaru Sīrijā. Savukārt PKK par teroristisku organizāciju atzinusi arī Eiropas Savienība (ES) un ASV.

SANA, atsaucoties uz savu korespondentu Alepo, pirmdien pavēstīja, ka "tautas spēki Afrīnā ieradīsies tuvāko stundu laikā, lai atbalstītu savu tautu cīņā pret Turcijas režīma uzbrukumu reģionam un tā tautai". Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans iepriekš draudējis operāciju paplašināt, uzbrūkot arī Menbižai un citām kurdu kontrolētajām pilsētām līdz pat Irākas robežai. Turcijas armija, kuru atbalsta arī daļa sīriešu nemiernieku, operāciju pret YPG uzsāka 20. janvārī.

Frontes stāvoklis 2018. gada 19. februārī. Ar sarkanām bultām iezīmēta Turcijas spēku galvenie uzbrukumu virzieni, neskaitot pilsētu bombardēšanu.

Čavušoglu norādīja, ka operācijas "Olīvas zars" mērķi ir "skaidri" un ka tās nolūks ir "padzīt teroristus" no Turcijas dienvidu robežas. Savukārt Damaska jau iepriekš nosodījusi Ankaras "agresiju" Afrīnā, taču līdz pirmdienai bija atturējusies no paziņojumiem, ka tā militāri iejauksies situācijā, kāda izveidojusies šajā reģionā.

Sīrijas kurdi kopš 2012. gada pakāpeniski izveidojuši Sīrijas ziemeļos savu pašpārvaldi, taču pamatā kurdu zemessardze un Asada režīmam lojālie spēki izvairījušies no savstarpējām sadursmēm. Pagājušajā nedēļā YPG komandieris Sipans Hamo paziņoja, ka viņam pakļautajiem spēkiem "nebūs problēmu", ja Damaska iejauksies, lai palīdzētu atsist Turcijas uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!