Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijas ziemeļrietumos esošo Afrīnas apgabalu kontrolējošie kurdu spēki pirmdienas rītā vienpusēji ziņo, ka vienojušies ar Sīrijas valdību par tās pievienošanos kurdu cīņa pret Turcijas armiju, ziņo BBC. Damaska šo paziņojumu pagaidām neesot komentējusi.

Kurdu spēku pārstāvis Badrans Džia Kurds aģentūrai "Reuters" paziņojis, ka Sīrijas karavīri Afrīnā ieradīšoties jau tuvākajās dienās un izvietošoties uz tā robežām. Par vienošanos ziņo arī Irākas kurdu medijs "Rudaw".

Vienošanās būtu uzskatāma par Sīrijas režīmu uzvaru, iegūstot savā kontrolē kārtējo reģionu. Pagaidām gan neskaidra ir potenciālā Turcijas rīcība, ņemot vērā, ka Turcijas amatpersonas vairākkārt paziņojušas, ka Krievijas un Irānas atbalstītais Bašars al Asads ir slepkava.

Frontes stāvoklis 2018. gada 19. februārī. Ar sarkanām bultām iezīmēta Turcijas spēku galvenie uzbrukumu virzieni, neskaitot pilsētu bombardēšanu.

Vienlaikus šāds pavērsiens iezīmētu kurdu varas vājināšanos, ņemot vērā, ka al Asadu dinastijas (tēva Hafeza un kopš 2000. gada dēla Bašara) valdīšanas gados pret kurdu minoritāti Sīrijā īstenotas plašas represijas, tostarp liegtas tiesības uz īpašumu un liegta valodas lietošana.

Sīrijas armija kurdu apdzīvoto reģionu pameta 2012. gadā, lai pēc masu dezertēšanas stiprinātu fronti valsts ekonomiski svarīgākās pilsētas Alepo apkārtnē. Kurdi izmantoja situāciju un izveidoja pašpārvaldi, kuru vada tā dēvētās "Tautas pašaizsardzības spēki" (YPG).

Savukārt kopš Sīrijas spēku nostiprināšanās, pateicoties Irānas un Krievijas atbalstam, režīms vairākkārtēji aicinājis kurdus nodot kontroli Afrīnā Sīrijas valdības rokās. Līdz šim kurdi sava de facto neatkarīgā reģiona neatkarību nevēlējās zaudēt, bet, acīmredzot, Turcijas agresīvā ofensīva pret vienīgo Sīrijas pilsoņkarā līdz šim necietušo reģionu likusi pārskatīt savu nostāju. Iepriekš reģionā Krievija pat bija izvietojusi savus miera uzturēšanas spēkus, taču dažas dienas pirms Turcijas uzbrukuma 2018. gada 20 janvārī reģionu pameta, tādējādi kurdus netieši piespiežot sadarboties ar Sīrijas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!