Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pagājušajā nedēļā Sīrijā krituši vai ievainoti aptuveni 300 ar Kremli saistītas privātās militārās kompānijas kaujinieki, aģentūra "Reuters" uzzināja no vairākiem informētiem avotiem.

Kāds militārais ārsts aģentūrai apstiprinājis, ka aptuveni 100 cilvēki ir gājuši bojā, savukārt kāds ar kaujiniekiem saistīts avots norādījis, ka krituši vairāk nekā 80 cilvēki.

Savukārt ievainotie ir evakuēti no Sīrijas un pēdējās dažās dienās nogādāti uz četrām Krievijas militārajām slimnīcām, "Reuters" apstiprināja pieci informētu avoti.

Šo zaudējumu laiks sakrīt ar pagājušās nedēļas ASV vadītās koalīcijas triecienu pa Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītāju spēkiem Deir ez Zoras provincē, kad pēdējie sāka uzbrukumu ASV atbalstīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) vienībām.

Saskaņā ar koalīcijas aplēsēm triecienā gāja bojā vairāk nekā 100 kaujinieku un tika iznīcināta viņu bruņutehnika. Savukārt medijos sāka cirkulēt versijas, ka starp uzbrucējiem bija algotņi no tā saucamās privātās militārās kompānijas "Vagner".

Dažādās versijās figurēja dažādas ziņas par bojāgājuši skaitu – no neviena līdz vairāk nekā 200. Maskava, kura savu saistību ar notikušo noliedz, ceturtdien pieļāva, ka incidentā varētu būt gājuši pieci Krievijas pilsoņi, kas neesot karavīri. Kremlis pirms tam komentēja, ka tam nav nekādu ziņu par zaudējumiem.

Žurnālistiskās izmeklēšanas aktīvistiem līdz šim ir izdevies identificēt un apstiprināt deviņu krievu bojāeju šajā incidentā (astoņi te un devītais šeit).

No pagājušās piektdienas līdz pirmdienai uz Maskavu tika nogādātas vismaz trīs īpaši aprīkotas lidmašīnas ar ievainotajiem, aģentūrai pastāstīja kāds Maskavas mediķis, kurš ārstē ievainotos. Viņa slimnīcā uzņemti 50 ievainotie, no kuriem 30 procenti cietuši smagi, skaidro avots. Pavisam kopā ievainoto esot ap 200.

Kazaku kustības "Hovrino" atamans Jevgēnijs Šabajevs, kurš uztur sakarus ar krievu algotņiem, pastāstīja, ka Centrālajā militārajā hospitālī Himkos trešdien apciemojis pazīstamus Sīrijā ievainotos.

Cietušie viņam pastāstījuši, ka divās krievu algotņu vienībās, kas piedalījās kaujā Deir ez Zorā, bija aptuveni 550 cilvēki. No tiem dzīvi un bez ievainojumiem no kaujas atgriezušies aptuveni 200.

Cietušie tiek nogādāti arī uz Trešo centrālo militāro hospitāli Piemaskavas Krasnogorskā, Maskavas Galveno militāro hospitāli un Militārās medicīnas akadēmijas slimnīcu Sanktpēterburgā, aģentūrai apstiprināja ārsts, Šabajevs un trīs citi avoti.

Sazinoties ar šīm ārstniecības iestādēm, tur pacientu no Sīrijas klātbūtne noliegta, vai arī komentāri "Reuters" nav sniegti.

Krievijas un citu valstu medijos iepriekš ziņots, ka Sīrijā Krievijas interesēs darbojas tā sauktās privātā militārā kompānija "Vagner", kas dodot iespēju Krievijai veikt militārās operācijas un noklusēt patieso Sīrijas konfliktā bojāgājušo krievu skaitu, jo algotņi oficiāli nav Krievijas spēku karavīri. Pašā Krievijā algotniecība ir aizliegta un krimināli sodāma.

Krievija Sīrijas pilsoņu karā prezidenta Bašara al Asada spēku pusē iesaistījās 2015. gadā, faktiski izglābjot režīma spēkus, kas vairs nespēja gūt panākumus un zaudēja teritorijas opozīcijas kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!