Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) privatizēšana ir nereāla iecere, pirmdien paziņojis Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) ģenerāldirektors Jans Verners. Viņš norādīja, ka kosmosa stacija vienkārši ir pārāk dārga.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija vēlas izbeigt SKS finansēšanu un, iespējams, nodot orbitālo laboratoriju privatizēšanai, liecina administrācijas izstrādātais budžeta projekts. Budžeta projekts vēl būs jāizskata un jāapstiprina Kongresam, un gala rezultāts bieži atšķiras no administrācijas ierosinājumiem.

SKS pašreiz kopīgiem spēkiem finansē ASV, Krievijas, Japānas un Eiropas kosmosa aģentūras. SKS tika nogādāta kosmosā 1998. gadā. Staciju sākotnēji bija plānots izmantot tikai 15 gadus, taču vēlāk tika panākta vienošanās par tās darbības pagarināšanu līdz 2020. gadam un pēc tam līdz 2024.gadam.

Vašingtona jau sen likusi saprast, ka vēlas padarīt SKS komerciālāku, bet Verners pauda pārliecību, ka arī pēc 2024. gada SKS tiks atbalstīta no valstu līdzekļiem.

Verners sacīja, ka arī Eiropa centīsies piešķirt SKS komerciālāku raksturu, kā piemēru minot jauno "Bartolomeo" platformu, ar kuru paredzēts veikt komerciāla rakstura eksperimentus ārpus ESA laboratorijas "Columbus" Starptautiskajā kosmosa stacijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!