Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO Drošības padome izskata rezolūcijas projektu, kurā pieprasīts 30 dienu pamiers Sīrijā, lai varētu veikt neatliekamas humānās palīdzības piegādes, liecina teksts, ar kuru piektdien iepazinās ziņu aģentūra AFP.

Zviedrija un Kuveita ir iesniegušas šo rezolūcijas projektu, kurā arī pieprasīts nekavējoties izbeigt aplenkumus, tostarp pie Damaskas esošajā nemiernieku ieņemtajā Austrumgutas rajonā, kur valdības spēku veiktā bombardēšanas kampaņā ir nogalināti vairāk nekā 240 civiliedzīvotāju piecu dienu laikā.

Drošības padome šonedēļ neatbalstīja ANO palīdzības ierēdņu aicinājumu īstenot mēnesi ilgu karadarbības pārtraukumu Sīrijā, jo šo priekšlikumu noraidīja Krievija.

Krievijas vēstnieks ANO Vasilijs Ņebenzja sacīja, ka "nav reālistiski" noteikt pamieru, jo ir maz ticams, ka to ievēros bruņotie grupējumi, kas cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem.

Krievija ir vairākkārt bloķējusi tādu rezolūciju pieņemšanu ANO Drošības padomē, kuras būtu vērstas pret Maskavas sabiedroto Asadu.

Vēl nav skaidrs, vai Krievija izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu pašreizējo rezolūcijas projektu par 30 dienu pamieru, sacīja diplomāti.

Tajā pieprasīts, lai visas karojošās puses Sīrijā atļautu medicīniskās evakuācijas 48 stundas pēc humānā pamiera sākuma un lai ANO humānās palīdzības konvoji būtu pilnvaroti veikt iknedēļas piegādes civiliedzīvotājiem, kam šāda palīdzība nepieciešama.

Rezolūcijas projekts aicina visas puses "nekavējoties atcelt apdzīvoto rajonu aplenkumus", kā arī "pārtraukt pārtikas un medikamentu liegšanu civiliedzīvotājiem, kuriem tie nepieciešami izdzīvošanai".

ANO humānās palīdzības ierēdņi apsūdz Sīrijas valdību, ka tā kopš janvāra bloķējusi visu palīdzības konvoju piekļuvi aplenktajiem rajoniem.

Rietumvalstis ir paudušas satraukumu par bombardēšanas kampaņu nemiernieku ieņemtajā Austrumgutā, kur 400 000 cilvēku dzīvojuši aplenkumā kopš 2013. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!