Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad 2014. gadā pazīstamais aktieris un komiķis Robins Viljamss izdarīja pašnāvību, ASV pašnāvnieku skaits strauji pieaudzis, vēsta portāls BBC.

Piecus mēnešus pēc aktiera nāves, pašnāvību skaits ASV pieauga par 10% jeb 1841 gadījumiem, liecina BBC iegūtie dati. Laika periodā no 2014. gada augusta līdz decembrim ASV reģistrētas 18 690 pašnāvības, lai gan eksperti prognozējuši tikai 16 849 gadījumus.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, tas bijis "drastisks pašnāvību skaita lēciens", vērtē eksperti. Palielinājusies arī aktivitāte dažādos pašnāvnieku forumos sociālajos tīklos.

Protams, viennozīmīgi teikt, ka pašnāvību skaita palielināšanās saistīta ar Viljamsa pašnāvību, nevar. Tomēr, kā vēsta medijs, "kopēšanas" reakcija pēc tam, kad kāds sabiedrībā pazīstams cilvēks aizgājis mūžībā, ir visai bieža parādība.

"Cilvēkiem patīk piedēvēt sev kādam slavenam cilvēkam piemītošas īpašības, nereti arī problēmas un dzīvesstāstus," skaidro Deivids Finks, viens no pašnāvību risku izpētes autoriem.

Eksperts atgādina, ka ļoti liela loma pašnāvību novēršanā ir medijiem. Tie ar saviem publiskotajiem paziņojumiem paši pat neapzinoties var gan mudināt, gan atrunāt cilvēkus no pašnāvību izdarīšanas. "Jo vairāk detaļu par slavenību nāvi uzzina sabiedrība, jo lielāka iespēja, ka kāds to mēģinās atkārtot," Finks atzīst.

Vēstīts, ka 63 gadus vecais Viljamss tika atrasts miris 2014. gada augustā. Aktieris piedalījies tādās filmās kā "Labrīt, Vjetnama", "Flaberis", "Mūžīgā aukle" un daudzās citās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!