Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš pērn esot bijis sajūsmā par Bastīlijas dienas parādi Francijā, tagad ir uzdevis Pentagonam organizēt militāru parādi Vašingtonā, otrdien apstiprināja Baltā nama administrācija.

"Prezidents Tramps neiedomājami atbalsta Amerikas dižos karavīrus, kas katru dienu riskē ar savu dzīvību, lai saglabātu mūsu valsti drošībā," sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

"Viņš ir lūdzis Aizsardzības ministriju izskatīt iespēju sarīkot svinības, kurās visi amerikāņi varētu izrādīt atzinību," piebilda Sandersa.

"Mums ir zināms par šo lūgumu, un mēs pašlaik nosakām konkrētas detaļas," paziņoja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi.

Par plānoto parādi vispirms bija ziņojis laikraksts "The Washington Post", kas vēstīja, ka Tramps 18.janvārī ticies ar Pentagona galvenajiem ģenerāļiem, lai apspriestu šo pasākumu.

"Pavēle bija: es gribu parādi, tādu kā Francijā," laikraksts citēja anonīmas militārpersonas teikto.

Bastīlijas dienā 14.jūlijā sarīkotā parāde notika Elizejas laukos Parīzē, un tās priekšgalā bija 145 ASV karavīri, atzīmējot 100.gadskārtu kopš ASV iesaistīšanās Pirmajā pasaules karā Francijas pusē.

Plānotās parādes datums vēl nav zināms. "The Washington Post" ziņoja, ka ir apsvērtas iespējas to rīkot kritušo karavīru Piemiņas dienā 28.maijā, Neatkarības dienā 4.jūlijā vai Veterānu dienā 11.novembrī.

Aizsardzības ministrija dotu priekšroku Veterānu dienai – daļēji tāpēc, ka tā sakristu ar Pirmā pasaules kara beigu 100.gadskārtu, ziņoja laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!