Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir pārkāpusi ANO sankcijas, pērn gūstot apmēram 200 miljonu ASV dolāru lielus ieņēmumus no ogļu, dzelzs, tērauda un citu preču eksporta, kas tai ir aizliegts saskaņā ar šīm sankcijām, teikts piektdien publicētā ANO ziņojumā.

ANO ekspertu komisija arī atradusi pierādījumus, ka Ziemeļkoreja turpina militāru sadarbību ar Sīriju, lai attīstītu savas ballistisko raķešu un ķīmisko ieroču programmas, un ar Mjanmu.

Ziemeļkoreja "turpināja eksportēt gandrīz visas preces, ko tai aizliedz [ANO] rezolūcijas, gūstot apmēram 200 miljonu ASV dolāru lielus ieņēmumus no 2017. gada janvāra līdz septembrim," teikts ekspertu ziņojumā.

Ziemeļkorejas ogļu kravas tika piegādātas Ķīnai, Malaizijai, Dienvidkorejai, Krievijai un Vjetnamai ar kuģiem, izmantojot "dažādu izvairīšanās metožu, maršrutu un maldinošas taktikas kombināciju," teikts ziņojumā.

ANO Drošības padome, kurā ir arī Krievija, pērn pieņēma vairākas rezolūcijas, lai pastiprinātu un paplašinātu eksporta aizliegumus, kuru mērķis ir samazināt ieņēmumus Ziemeļkorejas militārajām programmām. ASV vadīja centienus panākt stingrākas ekonomiskās sankcijas pret Ziemeļkoreju pēc tās sestā kodolizmēģinājuma un vairākiem ballistisko raķešu izmēģinājumiem, kuri liecina, ka ASV kontinentālā daļa drīz var nonākt Ziemeļkorejas kodoltrieciena sniedzamības rādiusā.

Ekspertu komisija noskaidroja, ka Ziemeļkoreja "jau apiet visjaunākās rezolūcijas, izmantojot globālās naftas piegādes ķēdes, ārvalstu pilsoņu līdzdalību, ārzonas firmu reģistrus un starptautisko banku sistēmu". Septiņiem kuģiem ir liegta ieiešana pasaules ostās par ANO sankciju pārkāpšanu saistībā ar ogļu un naftas piegādēm, bet eksperti atzina, ka ir jādara daudz vairāk, lai vērstos pret "šīm kliedzoši nelikumīgajām darbībām".

Ziemeļkorejas diplomāti, sevišķi tirdzniecības pārstāvji, turpina sniegt loģistikas atbalstu ieroču tirdzniecībā un palīdz organizēt militāro tehniķu apmaiņas, konstatēts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!