Foto: AP/Scanpix/LETA

Līdz šim salīdzinoši mierīgajos Irākas dienvidu reģionos, kuros pārsvarā dzīvo šiīti un nav bijušas kaujas pret "Daesh", izvērsušās cilšu savstarpējās cīņas, apdraudot ekonomisko attīstību, raksta militārais portāls "Janes".

Medijs izpētījis, ka valsts nozīmīgajā ostas pilsētā Basrā un tās apkārtnē noziegumu skaits janvārī pieaudzis par 427% jeb līdz 58 atsevišķiem gadījumiem, salīdzinot ar pērnā gada decembri. To vidū ir slepkavības, nolaupīšanas, bruņotas laupīšanas, izspiešanas, cilvēktirdzniecības un narkotiku tirdzniecības gadījumi.

Eksperti norāda, ka pagaidām cilšu savstarpēji īstenotie noziegumi neapdraud naftas vai gāzes eksportu, bet rada draudus cita veida preču transportēšanai.

Iekšlietu ministrijas Cilšu direktorāts trešdien izziņoja plānus savest kopā visas ciltis pie sarunu galda, lai centralizēti atrisinātu savstarpējās domstarpības. Portāls atzīmē, ka līdzšinējās cīņas izvērtušās pat bruņotas kaujās, kurās izmantoti vieglie ieroči, raķetes, mīnmetēji un paštaisīti spridzekļi, kuri bieži tiek izmantoti dzīvojamajās zonās, ievainojot vai nogalinot nevainīgus civiliedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!