Foto: AFP/AP/Reuters/Scanpix/LETA

Pasaules notikumu virpulī ir viegli apmaldīties. Šonedēļ galvenā uzmanība tika veltīta Pasaules Ekonomikas forumam Davosā un Sīrijas kara jaunajam pavērsienam – Turcijas iebrukumam kurdu apdzīvotajā Afrīnā un draudiem vērsties arī pret reģionu, kurā atrodas ASV karavīri. Par aizvien karstāku pasaules punktu atkal kļūst arī Afganistāna.

Tepat uz austrumiem no Latvijas skaļu skandālu izraisījusi filma par Staļina nāvi, bet nedaudz ēnā palicis fakts, ka Krievija Ziemeļkorejai palīdz apiet ANO sankcijas. Čehijā šonedēļ sīvā konkurencē tika izvēlēts līderis, kamēr Spānijā par Katalonijas vadītāju joprojām turpina lauzt šķēpus. Savukārt ASV izziņoja jauno aizsardzības stratēģiju, kas ilgtermiņā varētu ievērojami mainīt mums pazīstamo pasaules kārtību.

Tikmēr virkne notikumu bijuši pārāk reģionāli vai tikai nupat klusām sākušies, lai starptautisko vidi saviļņotu jau rīt. Iepazīstinām ar pieciem no tiem:

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pakistānas apdzīvotākā pilsēta Karāči, kurā iedzīvotāju skaits ir desmitkārt lielāks nekā Latvijā, tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajām pasaulē. Tajā ir pastāvīgi augsts terorisma draudu līmenis, darbojas organizētā noziedzība, ir biežas slepkavības un pat traģiski ceļu satiksmes negadījumi notiek biežāk nekā citviet reģionā.

Tomēr šonedēļ atklājās kas tāds, kas šokēja pat Karāču iedzīvotājus. Pēc tam, kad tika nogalināts kāds vīrietis uz aizdomu pamata par darbību ekstrēmistu organizācijā, taču atklājās, ka viņš bijis vienīgi modelis, mediji sāka vētīt policijas darbu. Atklājās, ka pilsētas policijas priekšnieks Rao Anvars jau labu laiku klusām izveidojis un personīgi kontrolē policijas nāves vienību, raksta "The Guardian".

Lai gan izmeklēšana nupat tikai sākta, noskaidrots, ka vienība darbojusies kā reketieru "jumts". Terorismā apsūdzēti un šķietami aresta laikā nogalināti tie, kuri nav ar noziedzīgo policijas vienību sadarbojušies. Šādi miruši jau vismaz 250 cilvēki. Pilsētā pret Anvaru sākās masu protesti, bet policijas amatpersona līdz šim visas apsūdzības noliedzis.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien ASV īpašā izmeklētāja Roberta Milera (attēlā) komanda pirmo reizi iztaujāja prezidenta Donalda Trampa kabineta pārstāvi ģenerālprokuroru Džefu Sešonsu, netieši norādot, ka izmeklēšanas gaita pietuvojusies augstākajām politiķu aprindām.

Ap šo pašu laiku uzvirmoja runas par tā dēvēta "Nunesa dokumentu" – parlamenta izlūkošanas komitejas vadītāja un prezidenta sabiedrotā Deivida Nunesa ziņojumu, kurš atklājot FIB negodprātīgu darbu. Lai gan ziņojumam ir noteikts slepenības statuss, republikāņi apgalvo, ka tajā atklājas FIB apzināta pretdarbība prezidentam. Savukārt demokrāti uzskata, ka baumas par ziņojuma saturu un tā iespējami drīzu publiskošanu esot tikai mēģinājums novērst sabiedrības uzmanību no Milera vadītās izmeklēšanas, raksta BBC.

Tāpat ASV medijiem nopludināta kāda sarakste starp diviem FIB zemāka ranga darbiniekiem, kuri ASV prezidentu dēvē par idiotu, vēsta "Daily Show". Arī tas tiek vērtēts kā mēģinājums nomelnot izmeklēšanas biroju, vienlaikus novēršot uzmanību no izmeklēšanas, kas var novest pie Trampa impīčmenta. Lai kāds arī būtu tās noslēgums, pazīmes liecina, ka izmeklēšana Trampa komandai kļūst aizvien nepatīkamāka.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Londonas "Prezidentu klubs" britu sabiedrībā gadiem ir pazīstams kā elitārs tikai vīriešiem pieejams pasākums, kura laikā tiek vākta nauda dažādām labdarības organizācijām. Tagad atklājies, ka tas ir arī vulgārs un seksuāli vardarbīgs.

Medija "Financial Times" pētnieciskās žurnālistes, kuras iekārtojās darbā par labdarības vakariņu un konferenču apkalpotājām, tika piespiestas vilkt trūcīgi piesedzošu apģērbu un pieredzēja nepārtrauktu grābstīšanos no iedzērušās elites puses. Bagātie vīrieši apkalpojošā personāla 130 darbiniecēm, kas bijušas gandrīz tikai studentes, likuši rokas zem īsajiem svārkiem, grābuši viņas aiz dibeniem un bieži izteikuši aicinājumus pārgulēt. Kāds vīrietis pat esot novilcis bikses. Meitenes, kuras centušās vairāk laika pavadīt personāla telpās vai tualetē, tikušas spiestas doties atpakaļ un pavadīt vairāk laika ar seksuālajiem varmākām.

Pēc žurnālistu novērojumu un apkalpotāju interviju publiskošanas labdarības organizācijas cita pēc citas paziņoja par sadarbības pārtraukšanu ar "Prezidentu klubu". Savukārt Lielbritānijas valdībā tiek izskatīta meiteņu parakstīto vienošanos par informācijas neizpaušanu legalitāte. "Prezidenta kluba" vadība paziņojusi, ka šis bijis pēdējais šāda tipa pasākums, savukārt daudziem ietekmīgiem vīriem sākusi šķobīties karjera.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirms gada nākot pie varas, ASV prezidents Donalds Tramps pirmajās darba dienās parakstīja paziņojumu par izstāšanos no Klusā okeāna reģiona brīvās tirdzniecības līguma, kas pazīstams kā TPP. Šis solis bija simbolisks, jo ASV līgums vēl nebija nemaz ratificēts, tomēr tas skaidri iezīmēja, ka gadiem veidotajam līgumam pienācis gals.

Tomēr šonedēļ pārējās 11 valstis jau bez ASV noslēdza Progresīvo Klusā okeāna reģiona partnerības vienošanos (CPTPP), kurā vienotā tirdzniecības blokā apvienojas pārējās lielās reģiona ekonomikas ar Japānu un Kanādu vadībā. Pēc TPP sabrukuma tika paredzēts, ka lielākā ieguvēja būs tajā neiekļautā Ķīna, kas ar līdzīgu līgumu, dēvētu par RCEP, vēlējās kļūt par Āzijas vadošo ekonomikas centru. CPTPP šos Ķīnas plānus atkal gaisina, atzīmē "Bloomberg".

Jaunās vienošanās radīšana norāda uz vēl kādu tendenci – citas valsts nebūt nemēģina sekot Trampa izolacionisma politikai un turpina savstarpējo sadarbību, taču vairs nerēķinās ar ASV kā partneri. Par pievienošanos interesi izrādījušas gan Dienvidkoreja un Indonēzija, kuras nebija sākotnējo 12 valstu pulkā, gan pavisam tālu no reģiona esošā Lielbritānija. CPTPP plānots ratificēt nākamgad.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pagājuši jau vairāk nekā 20 gadi kopš aitas Dollijas klonēšanas. Tolaik tika izteiktas versijas, ka pavisam drīz mēs redzēsim arī cilvēku klonus, tomēr izrādījās, ka primātus, tostarp cilvēkus, "kopēt" ir gan sarežģītāk, gan globālajai sabiedrība nepieņemamāk.

Tomēr daudzviet mēģinājumi turpinājās, un Ķīnas zinātnieki šonedēļ paziņoja par divu pērtiķīšu klonu radīšanu. Galvenais secinājums, ko šis veiksmīgais eksperiments nes, ir tas, ka līdz cilvēku klonēšanai nemaz tik ilgi vairs nebūs jāgaida.

Vienlaikus gan nav zināms, ka kādā valstī zinātnieki būtu uzsākuši vai plānotu uzsākt darbu pie šāda projekta. Sagaidāms, ka vēl labu laiku zinātnes pasaules fokusā būs abi pērtiķi un viņu attīstība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!