Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijai vajadzētu iejaukties, lai izbeigtu Turcijas kara lidmašīnu lidojumus virs kurdu kontrolētā Afrīnas reģiona Sīrijas ziemeļos, ceturtdien paziņoja reģiona pašvaldība.

Aicinājums iejaukties tika izteikts sestajā dienā, kopš Turcija sāka militāru ofensīvu pret Afrīnu.

"Ja Sīrijas valstij ir reāla pozīcija, tad tai ar savām spējām vajadzētu nostāties pret šo agresiju un pateikt, ka tā neļaus Turcijas lidmašīnām lidot Sīrijas gaisa telpā," sacīja Afrīnas domes līdzpriekšsēdētājs Otmans al Šeihs Isa.

Turcijas karaspēks un tā sabiedrotais Sīrijas nemiernieku grupējums "Brīvā Sīrijas armija" ir iesaistījušies ofensīvā Afrīnas reģionā, kuru kontrolē ASV atbalstītais kurdu kaujinieku grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Ofensīva sākās sestdien, atklājot jaunu fronti Sīrijas pilsoņkarā, kurš ilgst jau septiņus gadus.

Ofensīvas ietvaros tiek veikti gaisa triecieni un sauszemes spēku uzbrukumi.

Afrīnu pārvalda pusautonoma administrācija, kurā dominē kurdu partijas, un Sīrijas valdības karaspēks nav atradies šajā reģionā jau vairākus gadus.

"Mēs uzskatām Afrīnu par neatdalāmu Sīrijas teritorijas daļu. Jebkāds uzbrukums Afrīnai ir uzbrukums visiem reģiona cilvēkiem un Sīrijas valsts suverenitātei," sacīja Isa.

"Tāpēc mēs aicinājām Sīrijas valsti izbeigt savu klusēšanu un demonstrēt savu nostāju pret šo nežēlīgo agresiju," sacīja Afrīnas domes līdzpriekšsēdētājs.

Jau pirms viņa izteikumiem Afrīnas pašvaldība aicināja Sīrijas valdību darīt vairāk savu robežu aizsardzībai.

"Mēs aicinām Sīrijas valsti pildīt savu suverēno pienākumu pret Afrīnu un aizsargāt savas robežas ar Turciju no turku okupantu uzbrukumiem ... un dislocēt savus bruņotos spēkus robežu aizsardzībai," teikts pašvaldības paziņojumā.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads svētdien nosodīja Turcijas uzbrukumu, un ārlietu ministra vietnieks Faisals Mekdads pagājušonedēļ brīdināja, ka Sīrijas valdības spēki varētu notriekt Turcijas kara lidmašīnas.

ASV sadarbojas ar YPG un to atbalsta Sīrijas austrumos, kur kurdu kaujinieki veido pamatu vietējiem spēkiem, kuri padzina džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") no tā galvaspilsētas Rakas.

NATO dalībvalstu vidū valda bažas, ka Turcijas ofensīva var kaitēt cīņai pret "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!