Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) Marsa izpētes pašgājēja robots "Curiosity" uzņēmis selfiju uz Marsa, kā arī publicējis jaunas bildes ar Sarkano planētu, ziņo CNN.

Marsa izpētes aparāts "Curiosity" orbītā tika palaists 2011. gada 26. novembrī, bet uz planētas nolaidās nākamā gada 6. augustā. Tā galvenā misija – izpētīt Marsa ģeoloģiju un atmosfēru, kā arī meklēt iespējamas dzīvības pēdas.

Robotam ir izveidots tviterī savs konts "Curiosity Rover", kur visi interesenti var sekot līdzi viņa gaitām uz Marsa.

Pirms pāris dienām robots bija paziņojis, ka pārtrauks tvītot, jo ASV valdība daļēji apturējusi savu darbu. "Atgriezīšos tik ātri, cik vien iespējams," mierināja "Curiosity".

Tiesa, jau 23. janvārī robots paziņojis, ka ir atgriezies. "Es esmu atpakaļ! Vai es jums pietrūku?" rakstīts tvitera ierakstā. Tam pievienota arī bilde, kurā kā teikts tvitera kontā, uzņemts selfijs no Marsa.

Jau ziņots, ka 2015. gadā Marsa zonde atklājusi gigantiska izmēra ledus gabalu.

Savukārt Marsa izpētes robots "Curiosity" 2014. gadā konstatējis metānu, kas ir jaunākā liecība tam, ka planēta ir bijusi piemērota mikrobioloģiska līmeņa dzīvībai. NASA pētnieki ziņojumā vēstīja, ka robots "Curiosity" jutis nelielus un periodiskus metāna uzvirmojumus Geila krāterī, kā arī robots uzgājis arī organiskās ķīmiskās vielas planētas zemē.

Tāpat 2014. gadā robots atklājis jauna ezera pēdas, kas ir jauns apliecinājums tam, ka Sarkanā planēta bijusi piemērota mikrobiem.

Aptuveni 154 kilometru platais Marsa krāteris, ko pētī NASA robots, pirms miljardiem gadu bijis pilns ar ūdeni, un tas nozīmē, ka planēta ir bijusi piemērota mikrobioloģiska līmeņa dzīvībai, 2014. gada 8. decembrī paziņoja NASA zinātnieki.

Jaunākie atklājumi balstās vairāk nekā divu gadu laikā savāktos datos. Ezers atklāts Geila krāterī, kur "Curiosity" darbojas kopš 2012. gada augusta.

Neilgi pēc nosēšanās "Curiosity" uz Marsa atklāja iežus, kas satur mālos sastopamus minerālus, kas liecina, ka ieži veidojušies ūdens klātbūtnē.

Zinātnieki šo atradumu uzskatīja par vēl vienu pierādījumu tam, ka savulaik apstākļi uz Marsa bijuši labvēlīgi dzīvībai. Pēc tam izpētes robots devās tuvāk "Mount Sharp". Tas mēģināja noskaidrot, vai dzīvībai labvēlīgi apstākļi uz Marsa pastāvējuši pietiekami ilgi, lai dzīvība attīstītos, par spīti tam, ka zinātnieki joprojām precīzi nezina, cik ilgs laiks bija vajadzīgs, lai dzīvība attīstītos un nostiprinātos uz Zemes,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!