Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja otrdien atzīmēja 50 gadus, kopš tai izdevās sagūstīt ASV Jūras spēku spiegošanas kuģi "USS Pueblo" ar visu tā 82 jūrnieku lielo apkalpi, ziņo "ASV Jūras spēku Institūts", atsaucoties uz komunistu citadeles izplatīto propagandas informāciju.

Kuģi ziemeļkorejieši sagūstīja 1968. gada 23. janvārī, kad tas bija iepeldējis Korejas Tautas Republikas ūdeņos. Sagūstītā apkalpe gandrīz 11 mēnešus tika spīdzināta, badināta, kā arī izmantota propagandas nolūkiem pirms starpvalstu sarunās tika panākta viņu atbrīvošana (video augstāk redzama gūstekņu atbrīvošana).

Mūsdienās "USS Pueblo" joprojām skaitās ASV Jūras spēku uzskaitē, un ir vienīgais flotes kuģis, kas atrodas citu valstu gūstā. Fiziski tas atrodas Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā un ir daļa no Varonīgā tēvzemes atbrīvošanas muzeja (redzams satelītkartē zemāk).

Kā vēsta ziemeļkorejiešu propaganda, to laika gaitā apmeklējuši un ar "ASV imperiālistu noziegumiem iepazinušies" gandrīz 2,2 miljoni cilvēku. Kuģa apskati mēdz iekļaut arī Ziemeļkorejas aģentūru organizētajos tūrisma braucienos rietumvalstu pilsoņiem.

Savulaik kuģa sagūstīšana iedragāja ASV Jūras spēku tēlu. ASV Bruņotie spēki izrādījās nevarīgi nozīmēt nelielā un viegli bruņotā spiegu kuģa aizsardzību, jo reģionā esošās lidmašīnas un citi kuģi bija aizņemti operācijās Vjetnamā. Ziemeļkorejieši to sagrāba, ierodoties ar lielākiem karakuģiem, kurus piesedza "MiG" lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!