Foto: Reuters/Scanpix

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno svētdien vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu, kas jau vairākus gadus mitinās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, raksturoja kā "mantotu problēmu", atzīstot, viņš valdībai radījis "vairāk nekā tikai neērtības vien".

"Mēs ceram uz pozitīvu atrisinājumu tuvākajā laikā," intervijā telekanāliem sacīja prezidents.

Ekvadora Asanžam šomēnes piešķīra pilsonību, nesekmīgi cenšoties viņam nodrošināt arī diplomātisko imunitāti, lai izvestu no Ekvadoras vēstniecības Londonā, nebaidoties, ka viņu aizturēs Lielbritānijas varasiestādes.

Asanžs kopš 2012. gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012. gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!