Foto: stock.xchng

Viena no lielākajām Dienvidāfrikas pilsētām Keiptauna brīdinājusi iedzīvotājus, ka pēc ūdens drīz būs jāstājas rindās, vēsta Kanādas laikraksts "The Globe and Mail".

Sausumu pārņemtā pilsēta paziņoja, ka drīz sāks iezīmēt 200 punktus, kuros būs iespējams stāties rindā pēc ūdens, lai sagatavotos "nulles dienai," kad ūdens daudzums sasniegs pavisam kritisku līmeni.

Šobrīd prognozēts, ka 21. aprīlis būs tā diena, pēc kuras lielākā daļa māju un iestāžu ūdeni vairs nesaņems. Vienīgais izņēmums ir slimnīcas un klīnikas, kurās ūdens piegāde turpināsies.

"Neskatoties uz ūdens trūkuma draudiem, 60% Keiptaunas iedzīvotāju turpina patērēt vairāk nekā 87 litrus dienā," bažas par nākotni pauž Keiptaunas pilsētas galva Patrīcija Delila.

Lai izvairītos no nelaimes, Keiptaunas iedzīvotāji tiek lūgti samazināt ūdens lietojumu līdz 50 litriem dienā.

"The Globe and Mail" norāda uz zinātniskiem pētījumiem, kas liecina – tāds sausuma vilnis iespējams tikai reizi tūkstošgadē. Neskatoties uz to, Keiptaunā jau divus gadus pēc kārtas problēma nevēlas atkāpties.

Pēdējo gadu Keiptaunas iedzīvotājiem ir liegts izmantot ūdeni peldbaseiniem, dārzu laistīšanai un veļas mazgājamajām mašīnām, tomēr šie pasākumi problēmu nav atrisinājuši, skaidro "The Globe and Mail" žurnālisti.

Šobrīd pilsēta ražo atsāļošanas iekārtas, kas risinātu problēmu ilgtermiņā un ļautu iegūt dzeramo ūdeni no blakus esošā Atlantijas okeāna, tomēr eksperti skaidro, ka šāds process lielā mērogā pilsētai būtu neizdevīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!