Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas režīma galvenā sabiedrotā, kas faktiski izglāba pilsoņu karā pamatīgi novājinātos prezidenta Bašara al Asada spēkus, ir Krievija, kura karā oficiāli iesaistījās 2015. gadā.


Video: TOS-1 darbībā Latākijas provincē, filmēts no drona

Lai arī Sīrija jau PSRS laikā draudzējās ar Maskavu un bruņojās ar padomju ieroču sistēmām, kara un Krievijas iesaistīšanās dēļ krievu bruņojums arābu valstī pēdējos gados novērots biežāk.

Viens no specifiskiem Krievijas ieročiem, kurš darbībā novērots Sīrijā, ir ugunsmetēja sistēma TOS-1 "Buratino", uz kura izmantošanu konfliktā norāda virkne internetā atrodamu video un foto. Pirmās liecības par "Buratino" klātbūtni konfliktā Damasku atbalstošo spēku rīcībā parādījās 2015. gadā.

"Buratino" ir smagā ugunsmetēja sistēma, kura iedarbība dažkārt tiek raksturotā kā "elle zemes virsū". Tā šauj raķetes, kuru kaujas galviņas ap mērķi izplata uzliesmojošu šķidrumu un aizdedzina to. Šī sistēma vienā uzbrukuma reizē spēj iznīcināt vairākus pilsētas kvartālus.

Raķetes termobāriskā iedarbība, izdedzinot gaisu un radot augstu temperatūru, un spēcīgu triecienvilni, padara neefektīvu cilvēku slēpšanos ierakumos un bunkuros.


Foto: sistēma TOS-1 "Buratino"

TOS-1 "Buratino" (TOC-1 "Буратино") ir izstrādāta 20. gadsimta septiņdesmitajos gados. Sistēma, kas uzmontēta uz tanka T-72 bāzes, pirmo reizi kaujā izmantota Padomju–afgāņu karā.

Ierocis paredzēts viegli bruņotas tehnikas neitralizēšanai, būvju sagraušanai un aizdedzināšanai, kā arī pretinieka dzīvā spēka iznīcināšanai.

2015. gadā "Buratino" tika pamanīti arī Ukrainas austrumos, Kremļa atbalstīto separātistu kontrolētajā teritorijā.

Krievija Sīrijas konfliktā oficiāli iesaistījās 2015. gada septembrī, kad sāka sniegt gaisa atbalstu strupceļā nonākušajiem un paplucinātajiem Asada spēkiem. Bez kaujas lidmašīnām konfliktā iesaistījās, piemēram, arī Mi-24 helikopteri.

Foto: Sputnik/Scanpix

Savukārt ārvalstu mediji pieļāva, ka Krievija Sīriju izmanto par vietu, kur izmēģināt arī savas jaunās ieroču sistēmas, tostarp spārnotās raķetes. Tāpat pērn Sīrijā pamanīta Krievijas kaujas mašīna "Terminator-2", kas domājams, tur nosūtīta izmēģinājumiem īstas kaujas apstākļos.

Foto: Reuters/Scanpix

Pilsoņu karš Sīrijā notiek kopš 2011. gada, kad pret prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā. Paralēli galvenajai konflikta līnijai – nemiernieku cīņai pret valdību – karā ir iesaistīti dažādi džihādistu grupējumi un dažādas puses atbalsta dažādi reģionālie un globālie spēlētāji.

Asada spēku galvenās atbalstītājas ir Irāna un Krievija. Savukārt par mēreniem uzskatītos opozīcijas spēkus atbalsta ASV un sunnītu arābu valstis. Starptautiski centieni tika pievērsti džihādistu grupējuma "Daesh" iznīcināšanai.

Saskaņā ar opozīcijas grupu aplēsēm karā gājuši bojā ap 400 000 cilvēku.

Galerija: TOS-1 "Buratino"
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!