Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc protestiem un nekārtībām vairāku dienu garumā Tunisijas valdība sestdien paziņojusi, ka īstenos virkni dažādu sociālo reformu.

Svētdien aprit septiņi gadi kopš autoritārā prezidenta Zina el Abidina ben Ali gāšanas sacelšanās laikā. Pēdējos gados Tunisija ir izpelnījusies atzinīgus vārdus par gludu pāreju uz demokrātiju, taču situācija valstī ir saspringta, galvenokārt ekonomisko problēmu dēļ.

Arī pēdējo nedēļu nekārtības sākās kā protesti pret nodokļu palielināšanu un citiem jaunajiem taupības pasākumiem. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) decembrī paziņoja Tunisijai, ka tai jāīsteno steidzami pasākumu, lai samazinātu savu budžeta deficītu.

Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis sestdien paziņoja, ka policija nekārtību un protestu laikā aizturējusi vairāk nekā 800 cilvēku uz aizdomu pamata par laupīšanu, zādzībām un vardarbību. Viņš atklāja, ka ievainoti 97 drošības spēku darbinieki, bet nesniedza informāciju par ievainoto protestētāju skaitu.

ANO piektdien pauda bažas par lielo aizturēto skaitu, bet Tunisijas prezidents Bedži Saids Esebsi pārmeta ārvalstu presei nemieru pārspīlēšanu, tādejādi kaitējot valsts tēlam.

Prezidents sestdien sasauca ārkārtas sēdi, kurā tikās ar politisko partiju pārstāvjiem un ietekmīgāko arodbiedrību līderiem, lai mēģinātu izstrādāt reformas nacionālās spriedzes mazināšanai.

Sociālo lietu ministrs Muhameds Trabelsi paziņoja, ka nolemts palielināt sociālos pabalstus trūcīgajiem, kā arī plānotas mājokļu reformas un medicīniskās apdrošināšanas piešķiršana, taču sīkākas detaļas neatklāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!