Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons piektdien brīdināja par riskiem Apvienotās Karalistes un Savienoto Valstu attiecībās, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atcelt vēstniecības atklāšanu Londonā un britu opozīcijas politiķu prezidentam veltīto kritiku.

Tramps šādu soli bija skaidrojis ar vēstniecības atrašanās vietu un izmaksām, tomēr Džonsons norādīja, ka ASV prezidenta lēmumu noteica spēcīga sabiedrības un politiskā opozīcija pret Trampu.

Ministrs arī brīdināja, ka kritiķi "šķiet apņēmības pilni apdraudēt šīs nozīmīgās attiecības".

Tramps ceturtdien tviterī paziņoja, ka neplāno apmeklēt Savienoto Valstu jaunās vēstniecības ēkas atklāšanu Londonā.

"Es atcēlu braucienu uz Londonu, jo es nebūt neesmu lielā sajūsmā par Obamas administrācijas lēmumu pārdot par sīknaudu vēstniecību, kas Londonā atradās, iespējams, vislabākajā vietā un bija vislieliskākā, un tad nomaļā vietā uzcelt jaunu par 1,2 miljardiem dolāru," skaidroja Tramps.

"Slikta vienošanās. Gribēja, lai es pārgriežu lentīti. Tā nebūs."

Trampa lēmumu neapmeklēt vēstniecības atklāšanu apsveica daudzi viņa kritiķi, kuri nosodījuši viņa rīkojumu liegt iebraukšanu vairāku lielākoties musulmaņu apdzīvotu valstu pilsoņiem, kā arī to, ka viņš tviterī retvītoja britu galēji labējas organizācijas video, kurā nelabvēlīgā gaismā attēloti musulmaņi.

"Daudzi londonieši ir skaidri likuši saprast, ka Donalds Tramps šeit nav vēlams, kamēr viņš īsteno šādu šķeļošu darba kārtību. Šķiet, ka viņš beidzot ir sapratis vēsti," tviterī rakstīja Londonas mērs Sadiks Hans.

Opozīcijā esošos leiboristus pārstāvošais mērs norādīja, ka Trampa vizītes gadījumā būtu gaidāmi "mierīgi masu protesti", un viņa uzaicināšana uz Londonu ir bijusi "kļūda".

Tomēr Džonsons vainoja Hanu un leiboristu līderi Džeremiju Korbinu ASV un Lielbritānijas attiecību graušanā, skaļi paužot šādu kritiku.

"ASV ir lielākais investors Lielbritānijā, un vienalga Hans un Korbins šķiet apņēmušies apdraudēt šīs nozīmīgās attiecības," tviterī paziņa ārlietu ministrs.

"Mēs neļausim dažiem uzpūtīgiem pompoziem ākstiem pilsētas domē apdraudēt ASV-Lielbritānijas attiecības," uzsvēra Džonsons.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzaicināja Trampu apmeklēt Apvienoto Karalisti vēl pirms gada, kad viņa kļuva par pirmo ārvalstu līderi, kas pēc Trampa inaugurācijas apmeklēja Balto namu.

Meja vēl 7. janvārī apliecināja, ka valsts vizīte joprojām tiek plānota, sakot, ka "Tramps brauc uz Apvienoto Karalisti".

Mejas pārstāvis Dauningstrītā paziņojis, ka ielūgums valsts vizītē "ir pagarināts un pieņemts. Datums nav apstiprināts".

"ASV ir viens no mūsu senākajiem un vērtīgākajiem sabiedrotajiem, un mūsu spēcīgā un dziļā partnerība saglabāsies," piebilda Mejas pārstāvis, norādot, ka vēstniecības atvēršana ir Savienoto Valstu darīšana.

Attiecības starp Meju un Trampu pēdējos mēnešos ir bijušas saspīlētas. Premjerministre nosodīja Trampu par labējo radikāļu publicētu video retvītošanu, savukārt prezidents Meju pēc tam aicināja koncentrēties uz terorismu pašā Lielbritānijā, kur pērn notikuši pieci šādi uzbrukumi.

ASV vēstnieks Londonā Vudijs Džonsons decembrī paziņoja, ka jaunā vēstniecība ir "signāls pasaulei, ka mūsu īpašās attiecības ir stiprākas, un tās pastiprināsies un paliks labākas".

ASV vēstniecības personāls šonedēļ pārcēlās no ēkas Londonas centrā uz 12 stāvu kubveida ēku reģenerētā teritorijā uz dienvidiem no Temzas.

Lēmums par vēstniecības pārvietošanu drošības apsvērumu dēļ tika pieņemts vēl republikāņu prezidenta Džordža Buša administrācijas laikā.

Tikmēr britu eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) bijušais līderis Naidžels Farāžs atzinis, ka ir vīlies par Trampa lēmumu neapmeklēt vēstniecības atklāšanu.

"Viņš ir bijis valstīs visā pasaulē, un vēl nav ieradies tajā, kas viņam ir vistuvākā," paziņoja Farāžs.

Savukārt leiboristu likumdevējs Stīvens Dautijs paziņoja, ka "mēs neesam lieli viņa rasistiskās, seksistiskās, neiedomājās uzvedības fani".

"Ja viņš ierastos pārgriezt lentīti, būtu lieli protesti. Viņš vēlējās sarkano paklāju un līksmojošus pūļus - NĒ!" tviterī rakstīja leiboristu deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!