Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien pirms sarunu uzsākšanas par viņas konservatīvā bloka (CDU/CSU) un sociāldemokrātu (SPD) koalīcijas izveidošanu pauda optimismu, sakot, ka vienošanos ir iespējams panākt.

"Es uzskatu, ka to var paveikt. Mēs strādāsim ātri un ļoti intensīvi," ierodoties SPD galvenajā mītnē uz pirmo tikšanos tā dēvēto zondēšanas sarunu ciklā, kas ilgs nedēļu, žurnālistiem sacīja kanclere.

"Es uz šīm sarunām dodos ar optimismu. Vienlaikus man ir skaidrs, ka dažu nākamo dienu laikā mums priekšā būs milzīgs darbs, bet mēs vēlamies to uzņemties un panākt labus rezultātus," viņa uzsvēra.

Arī Merkeles kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas sabiedroto - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - līderis Horsts Zēhofers pauda apņēmību panākt vienošanos ar SPD.

"Mums ir jāpanāk vienošanās," svētdien sacīja Zēhofers.

Zondēšanas sarunās pusēm būs jāgūst pārliecība par to, vai ir pietiekams kopīgs pamats oficiālu koalīcijas sarunu uzsākšanai.

Viens no problemātiskākajiem jautājumiem skar miljonu patvēruma meklētāju, kas Vācijā ieradušies kopš 2015.gada. CSU ieņem stingrāku nostāju imigrācijas politikā, uzturot arī prasības, kas SPD liekas nepieņemamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!