Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas Ģenerālštāba Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU) uzreiz pēc prokremliskā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča bēgšanas 2014. gadā uzsākusi propagandas kampaņu sociālajos tīklos un vadošo angļu valodas mediju komentāru sadaļās, lai sagatavotu augsni Krimas okupācijai, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Medijs par to uzzinājis no slepena GRU ziņojuma, kas nonācis tā rīcībā.

Dokumentā aprakstīta specdienestu darbinieku rīcība īsā laika periodā – no Kijevā notikušo Eiromaidana protestu uzvaras 21. – 22. februārī līdz pirmajām Krimas okupācijas dienām. Kā operācijas mērķis dokumentā norādīta augsnes sagatavošana Krimas parlamenta ēkas sagrābšanai.

Operācijas laikā GRU darbinieki izveidojuši viltus profilus sociālajos tīklos, tostarp "Facebook" un "Vkontakte". Izdomātie personāži tika veidoti tā, lai izskatītos pēc vienkāršiem ļaudīm, kas sākotnēji atbalstījuši Eiromaidana protestus, bet vēlāk tajos vīlušies.

Saskaņā ar ziņojumā pausto GRU izveidojusi aptuveni 30 ukraiņu grupas sociālajos tīklos un 25 "vadošajos angļus valodas medijos".

"The Washington Post" kā piemēru min vienu no viltus personāžiem "Ivanu Galicinu". Viņš komentēja rakstu par Ukrainu britu laikraksta vietnē, kur skaidroja lasītājiem, ka "Ukrainā ir noticis valsts apvērsums".

"Es dzīvoju Kijevā. Es biju Maidanā, bet miermīlīgais protests beidzās pirms diviem mēnešiem, to izspieda bruņoti nacionālisti. Tas ir murgs. 70 gadus pēc Otrā pasaules kara pie mums atkal ir atnākuši fašisti. Es nevēlos tādu nākotni Ukrainai," rakstīja iedomātais Galicins.

Vēršoties pie ukraiņiem, GRU troļļi izmantoja specifisku leksiku, lai noskaņotu iedzīvotājus citu pret citu. Protestētājus sauca par "zapadenciem" (Ukrainas rietumos dzīvojošie cilvēki), "nacistiem" un "fašistiem".

"Zapadencu brigādes jau ir ceļā, viņi brauc mūs aplaupīt un nogalināt. Ir pilnīgi skaidrs, ka viņiem nav nekā svēta," medijs citē kādu no komentāriem.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka caur viltus kontiem izplatīti draudi Ukrainas austrumu krievvalodīgajiem iedzīvotājiem un Janukoviču atbalstošajiem politiķiem.

Pēc tam, kad 2014. gada 27. februārī Krimas parlamenta ēku sagrāba maskēti Krievijas karavīri, GRU "Facebook" un "Vkontakte" izveidojusi četras grupas pussalas aneksijas atbalstam.

"Izmantojot mūsu kontus feisbukā, mēs izplatījām komentārus, kas informēja Krimas iedzīvotājus par nacistisko organizāciju draudiem," ziņojumu citē "The Washington Post".

Noslēgumā ziņojumā secināts, ka "nospiedošs vairākums sociālo tīklu lietotāju piekrita publicētajiem argumentiem un atbalstīja to autoru pozīciju".

Vēstīts, ka Ukrainas prokremliskais prezidents Viktors Janukovičs 2014. gada februārī bēga no valsts, kad ar spēku nebija izdevies apspiest tautas protestus pret viņa valdību, ko izraisīja viņa atteikšanās no sadarbības ar Eiropas Savienību (ES) par labu Maskavai, kā arī brutālā vēršanās pret demonstrantiem un plašā korupcija.

27. februārī bruņoti karavīri bez atpazīšanas zīmēm pārņēma valdības ēkas Krimā un bloķēja Ukrainas armijas bāzes. Krievija sākotnēji noliedza, ka bruņotie ļaudis ir tās karavīri.

Savukārt jau martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju – iekļaušanu Krievijas federācijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!