Foto: PantherMedia/Scanpix

Venecuēlas varas iestādes, izrādot retu labas gribas žestu, sestdien nolēma atbrīvot no apcietinājuma 80 opozicionārus, kas aizturēti demonstrācijās pret valsts prezidenta Nikolasa Maduro sociālistu valdību.

Satversmes sapulces prezidente Delsija Rodrigesa, kas vada arī tās Patiesības komisiju, kura izmeklē šos protestus, paziņoja, ka prezidentam Maduro un attiecīgiem krimināltiesvedības birojiem ir nosūtīta rekomendācija par atbrīvošanu.

"Mēs ceram, ka tas tiks izdarīts tuvāko stundu laikā," sacīja Rodrigesa, piebilstot, ka Ziemassvētki ir "izlīguma brīdis".

Rodrigesa tikās ar 13 no tiem, kurus paredzēts atbrīvot, un to parādīja valsts televīzija.

"Jūs dosieties atpakaļ uz cietumu, lai izietu medicīnisku pārbaudi, un tad jūs dosieties mājās, lai pavadītu Ziemassvētkus kopā ar ģimeni," teica Rodrigesa šīs tikšanās laikā.

Apcietināto opozicionāru liktenis bija temats sarunās starp valdību un opozīcijas bloku "Demokrātiskās vienotības apaļais galds" (MUD), kuras notika Dominikanas Republikā, abām pusēm mēģinot rast risinājumu valsts politiskajai un ekonomiskajai krīzei.

Trešā sarunu kārta ir paredzēta 11. un 12 .janvārī.

Venecuēlas opozīcijas līderi šonedēļ aicināja Maduro atbrīvot "politieslodzītos", izrādot labas gribas žestu pirms Ziemassvētkiem. Pēc kādas nevalstiskās organizācijas datiem, Venecuēlā ir 268 politieslodzītie.

Arī reģiona valstu tirdzniecības bloks MERCOSUR ceturtdien aicināja atbrīvot politieslodzītos.

Venecuēlas valdība ir uzstājusi, ka visi aizturēti par vardarbības aktiem, sazvērestību vai valsts nodevību, nevis kā "politieslodzītie".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!