Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venecuēlas prezidentam Nikolasam Maduro lojālā Konstitucionālā sapulce, kas augustā pārņēma likumdošanas varu no opozīcijas kontrolētā parlamenta, trešdien paziņojusi par Karakasas mēra amata likvidēšanu.

Karakasas mēra amatu gadiem ilgi ieņēmuši opozīcijas pārstāvji, un tā likvidēšana liecina par centieniem vēl vairāk nostiprināt Maduro autoritāro varu. Analītiķi pieļauj, ka tas tiek darīts, lai nepieļautu, ka cits politiķis galvaspilsētā ir populārāks par prezidentu.

2008. gadā par Karakasas mēru kļuva Antonio Ledesma, kurš nākamajās vēlēšanās tika pārvēlēts amatā. Taču 2015. gada februārī Ledesma tika aizturēts un ieslodzīts apsūdzībās par centienos gāzt prezidentu. Šovasar viņam pēc operācijas tika noteikts mājas arests, bet viņam izdevās aizbēgt uz Spāniju.

Naftas ražotājvalsts Venecuēlas ekonomiku ir smagi skārusi naftas cenu krišanās, un inflācija šajā valstī ir viena no augstākajām pasaulē. Pārtikas produktu un citu svarīgāko preču trūkums ir pamudinājis simtiem tūkstošu cilvēku bēgt uz kaimiņvalsti Kolumbiju.

Pret valdību vērstos protestos šogad ir gājuši bojā vairāk nekā 120 cilvēku. Venecuēlas opozīcija vaino Maduro smagajā ekonomiskajā krīzē, pieprasa prezidenta atkāpšanos un jaunu vēlēšanu rīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!