Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO Ģenerāla asambleja ceturtdien ārkārtas sēdē ar 128 balsīm pret deviņām pieņēmusi rezolūciju, ar kuru noraidīts ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija iepriekš bija brīdinājusi, ka Tramps tiks informēts par valstīm, kas balsos par rezolūciju. Pret rezolūciju bijušas tikai Izraēla, ASV, Togo, Mikronēzija, Gvatemala, Nauru, Palau, Māršala salas un Hondurasa. Lai gan Eiropas Savienība iepriekš bija lēmusi būt vienota, Ungārija, Horvātija, Latvija, Rumānija un Čehija balsojumā atturējās, norāda "The Times of Israel".

Turcija un Jemena bija pieprasījušas Ģenerāla asamblejas ārkārtas sanāksmi arābu valstu grupas un Islāma sadarbības organizācijas vārdā. Abas valstis otrdien izplatīja rezolūcijas projektu, kas atkārto Drošības padomē izskatīto priekšlikumu, kurā norādīts, ka jebkurš lēmums Jeruzalemes statusa lietā nav juridiski saistošs un ir jāatceļ.

ASV pirmdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Jeruzalemes jautājumā, kurā visām valstīm pausts aicinājums atturēties no vēstniecību atvēršanas Jeruzalemē. Saskaņā ar dokumentu "nekādiem lēmumiem un darbībām, kas paredz svētās Jeruzalemes pilsētas rakstura, statusa vai demogrāfiskā sastāva maiņu, nav juridiska spēka" un tie atceļami saskaņā ar Drošības padomes rezolūcijām.

Trampa lēmums, kas paredz arī pārcelt no Telavivas uz Jeruzalemi ASV vēstniecību Izraēlā, izpelnījies plašu kritiku un izraisījis protestus islāma pasaulē. Rietumu līderi uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem. Protesta akcijas pret šo lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, un citās musulmaņu valstīs un reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!