Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš ilgi ir izvairījies atbildēt par saviem plāniem, piektdien paziņojis, ka piedalīsies vēlēšanu cīņā par palikšanu Kremļa saimnieka krēslā uz vēl vienu prezidentūras termiņu.

Lai gan 2018. gada prezidenta vēlēšanas būs jau martā, Putins līdz šim nebija apstiprinājis, ka tajās piedalīsies. Analītiķiem un novērotājiem gan bija maz šaubu, ka tas notiks un ka Putins būs nākamo vēlēšanu uzvarētājs, tāpēc "cīņa" ir nosacīta.

Par savu kandidēšanu Putins paziņoja, tiekoties ar autorūpnīcas GAZ darbiniekiem Ņižnijnovgorodā, atbildot uz strādnieku jautājumiem.

"Šodien brīvprātīgo forumā jums jautāja, vai jūs kandidēsiet. Jūs atbildējāt, ka, ja tauta atbalstīs, tad jā. Šodien šajā zālē visi bez izņēmuma jūs atbalsta! Vladimir Vladimira dēls, tad ieprieciniet mūs un sakiet savu lēmumu! Jo mēs, GAZ – esam par jums!" BBC krievu valodas dienests citē rūpnīcas darbinieka jautājumu.

Tad zāli pāršalkuši saucieni: "GAZ ir par jums, GAZ ir par jums!"

Uz to Putins atbildēja, ka nevar atrast labāku vietu priekš šāda paziņojuma. "Paldies jums par atbalstu. Es izvirzīšu savu kandidatūru prezidenta vēlēšanām," viņš paziņoja.

Par prezidenta vēlēšanu kampaņas sākumu oficiāli paziņo Federācijas padome, parasti tas notiek plenārsēdes laikā no 7. līdz 17. decembrim. Šogad plenārsēde ieplānota 15. decembrī, liecina informācijas parlamenta oficiālajā tīmekļa vietnē.

Pēc tam kandidātam ir 20 dienas dienu, kurās jāiesniedz dokumenti Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Galvenajam opozīcijas kandidātam Aleksejam Navaļnijam, kurš iemantojis popularitāti un savu kampaņu balsta uz varas korupcijas atmaskošanu, dalība vēlēšanās ir liegta. Navaļnijs gan turpina kampaņu par spīti tam.

No opozicionāriem dalība vēlēšanās nav liegta žurnālistei un TV zvaigznei Ksenijai Sobčakai, kura par savu dalību vēlēšanu cīņā paziņoja oktobrī.

Vēl pirms Putina paziņošanas par kandidēšanu vēlēšanās, kas ieplānotas tieši 18. martā – dienā, kad Krievija savā sastāvā oficiāli iekļāva Ukrainai piederošo un pirms mēneša okupēto Krimas pussalu, Krievijā bija novērojama intensīvāka ilgus gadus valdījušā līdera slavināšana.

Piemēram, Krievijas Valsts domes deputāte kopā ar kadetiem iedziedāja dziesmu, kurā bērni apliecina gatavību iet "pēdējā kaujā" par Putinu.

Savukārt slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Eksperti spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!