Foto: AP/Scanpix/LETA

Irākas armijas un šiītu grupējumu nesen no Kurdistānas pešmergas spēkiem daļēji pārņemtajā teritorijā starp Tūz Hurmātū un Kifrī pilsētām parādījušies neidentificēti kaujinieki, ziņo kurdu medijs "Bas News". Karotāji esot sunnīti, kuri nostiprinoties kalnainajā apvidū jauna grupējuma veidošanai.

Bruņotie cilvēki, kurus ievērojuši apkārtējo ciematu iedzīvotāji, parādījušies neilgi pēc tam, kad 16. oktobrī Irākas armija un Irānas veidotie Irākas šiītu "Tautas mobilizācijas spēku" grupējumi ieņēma līdz tam kurdu pešmergas kontrolēto Kirkūku un tās apkārtnē esošās strīdus teritorijas. Kaujinieki manīti starp Tūz Hurmātū, Kifrī un Suleimānbegas pilsētām un sevi dēvējot par "Sunnītu atbrīvošanas armiju".

Pirmdien kurdu telekanāla "Kurdistan 24" žurnālisti devušies uz Garas kalnu, kurā kaujinieki bāzējoties, un paši novērojuši viņu pārvietošanos. Atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, telekanāls ziņo, ka kalnos esot 500 līdz 600 sunnītu karotāju, kuri brīvi pārvietojas pa apkārtni.

Jau ziņots, ka 2014. gadā šīs teritorijas straujā operācijā ieņēma teroristu grupējums "Daesh", kuru veidoja sunnītu kaujinieki. Kurdu pešmergas jeb zemessardzes spēkiem izdevās viņus no pārsvarā kurdu apdzīvotajām teritorijām padzīt un kopš tā laika Kurdistānas valdība pārņēma faktisko kontroli pār tām.

Šī gada oktobra sākumā, īsi pēc Irākas Kurdistānas neatkarības referenduma sarīkošanas 25. septembrī, Irākas spēki un "Tautas mobilizācijas spēku" grupējumi, kurus veido gandrīz tikai šiīti, pārņēma kontroli par strīdus teritorijām uzskatītajās zemēs. Lai gan vairums pešmergas karavīru atkāpās bez cīņas, Tūz Hurmātū pilsētā starp kurdiem un šiītiem izvērtās smagas kaujas ar lielu skaitu kritušo. Pēc Irākas spēku ienākšanas reģionā, to pametuši liels skaits kurdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!