Pirmdien un otrdien Indonēzijas Bali salā esošais Agunga vulkāns turpina augstu debesīs izmest pelnu mutuļus. Iespaidīgā dabas parādība fiksēta videoierakstos.

Vairāk nekā 3000 metru augstais Agungs pirmās aktivitātes pazīmes sāka izrādīt septembrī. Pirms tam vulkāns pēdējo reizi izvirda 1963. gadā, nogalinot vairāk nekā 1000 cilvēku un nopostot vairākus ciemus.

Pirmdien varasiestādes paziņoja, ka aptuveni 100 tūkstošiem cilvēku ir dots rīkojums pamest teritoriju astoņu līdz 10 kilometru rādiusā ap vulkānu. Pastāv bažas, ka varētu notikt 1963. gadā piedzīvotajam līdzvērtīgs izvirdums, kura laikā no vulkāna izmesti akmeņi var sasniegt astoņu kilometru attālumu, bet gāzes – 10 kilometru rādiusu ap Agungu trīs minūšu laikā, skaidro aģentūra "Reuters".

Četru kilometru augatumā izmestie pelnu mutuļi ir radījuši traucējumus aviosatiksmē.

Jau vēstīts, ka septembra sākumā Indonēzijas varas iestādes izsludinājušas augstāko brīdinājumu Bali salā, jo novērojama ļoti augsta vulkāna Agunga aktivitāte. Tā kā Agungs skaitās bīstams vulkāns, Indonēzijas varas iestādes ieteikušas iedzīvotājiem deviņu kilometru rādiusā ap vulkānu atstāt savas mītnes.

Agungs ir stratovulkāns, kuram raksturīgi sprādzienveida izvirdumi. Tā augstums ir 3142 metri, atrodas Bali austrumu daļā. Agungs ir viens no 130 aktīvajiem Indonēzijas vulkāniem un ietilpst tā saucamajā "Uguns gredzenā" (vulkānisko joslu sistēma Klusajā okeānā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!