Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nīderlandes labējās pretimigrācijas Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss intervijā žurnālam "Elsevier" uzsvēris, ka Krievija neesot Nīderlandes ienaidnieks.

Vilderss, kurš nākamgad plāno doties vizītē uz Maskavu, trešdien publiskotajā intervijā norādījis, ka visapkārt valda "histēriska rusofobija", bet viņš vēlas piedāvāt pretēju naratīvu.

"Krievija nav mūsu ienaidnieks un mums nevajadzētu to par tādu padarīt. Krievija ir mūsu pusē," sacījis Vilderss, kura pārstāvētā PVV ir otra lielākā partija Nīderlandes parlamenta apakšpalātā.

Viņaprāt, esot saprotams, kādēļ Krievija jūtas NATO paplašināšanās apdraudēta. "Es esmu liels NATO un amerikāņu fans, bet Krievijai te ir sava taisnība," norādījis Vilderss, kurš līdz šim piesargājies skaļi aizstāvēt Maskavu, atšķirībā no citiem galēji labējo līderiem, piemēram, Francijas Nacionālās frontes (FN) vadītāju Marinu Lepēnu, kuras partija aizņēmusies naudu no kādas Krievijas bankas.

Vilderss intervijā "Elsevier" uzsvēris, ka viņš nav ņēmis un nekad nepieņems aizdevumus vai dāvanas no Maskavas, un piebildis, ka gaidāmā vizīte Maskavā būs viņa pirmais brauciens uz Krieviju pēdējo desmit gadu laikā.

Tomēr PVV politiķi vairākos gadījumos ir atbalstījuši Krievijai labvēlīgu nostāju Eiropas Parlamentā (EP). Viņi martā un augustā balsoja pret divām rezolūcijām, kurās tika kritizēta situācija Krimā un Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšana. Rezolūcijas tomēr tika pieņemtas.

Vilderss sacījis, ka Krievija būtu jāuzlūko kā sabiedrotais cīņā pret terorismu un imigrāciju no Āfrikas.

Nīderlandes politisko vidi pagājušajā nedēļā saviļņoja jaunieceltās iekšlietu ministres Kajsas Olongrenas brīdinājums, ka Krievija, iespējams, ietekmē Nīderlandes politisko viedokli ar viltus ziņu starpniecību. Taču viņas vēstule parlamentam izpelnījās kritiku, jo tajā bija minēts tikai viens konkrēts piemērs. Turklāt žurnālistiem vēstulē minēto tīmekļa vietni vēlāk neizdevās atrast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!