Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas "nežēlīgajai diktatūrai" nevajadzētu par zemu novērtēt ASV, trešdien brīdināja Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps, vienlaikus Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam apliecinot, ka pastāv labāka alternatīva, ja viņš atteiksies no kodolambīcijām.

Uzrunājot Dienvidkorejas parlamentu, Tramps Ziemeļkoreju raksturoja kā represīvu un despotisku režīmu.

Viņš arī skubināja pasauli rīkoties, konkrēti norādot uz Ziemeļkorejas sabiedrotajiem - Ķīnu un Krieviju.

"Ziemeļkoreja tiek pārvaldīta kā kults. Šī militārā kulta centrā ir nenormālais uzskats par līdera likteni valdīt kā tēvam aizsargātājam pār iekaroto Korejas pussalu un paverdzināto Korejas tautu."

Vēršoties pie Ziemeļkorejas līdera, Tramps sacīja: "Ieroči, kurus jūs iegūstat, nepadarīs jūs drošākus. Tie nostāda jūsu režīmu lielās briesmās."

"Ziemeļkoreja nav paradīze, kādu to iztēlojās jūsu vectēvs."

"Tomēr, neraugoties uz viesiem noziegumiem, kurus jūs esat pastrādājuši pret Dievu un cilvēkiem, mēs piedāvāsim jums ceļu uz labāku nākotni."

Tiesa gan, tam būtu jāsākas ar Phenjanas ballistisko raķešu programmas apturēšanu, sacīja Tramps, un "pilnībā pārbaudāmu un totālu kodolatbruņošanos".

Tramps trešdienas rītā mēģināja negaidītā vizītē apmeklēt arī demilitarizēto zonu starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju, bet bija spiests pārtraukt lidojumu un doties atpakaļ sliktu laikapstākļu dēļ.

Baltais nams iepriekš bija paziņojis, ka Trampa brauciens uz demilitarizēto zonu nav paredzēts. Neraugoties uz to, viņš agrā rītā atstāja viesnīcu Seulā un devās uz šajā pilsētā esošo Jonsanas militāro bāzi, kur iekāpa prezidenta helikopterā "Marine One".

Helikopters izlidoja uz demilitarizēto zonu un veica lielāko daļu ceļa, bet slikto laikapstākļu dēļ bija spiests griezties atpakaļ.

Iepriekšējie ASV prezidenti, sākot ar Ronaldu Reiganu, Dienvidkorejas vizīšu laikā parasti apmeklēja arī demilitarizēto zonu, kas nošķir Dienvidkoreju no Ziemeļkorejas un kurā atrodas abu valstu karavīri.

ASV administrācijas amatpersonas pirms Trampa Āzijas brauciena bija sacījušas, ka viņš neapmeklēs šo zonu un ka tās apmeklējums "vaļsirdīgi sakot, nedaudz kļūst par klišeju" pēc viceprezidenta Maika Pensa un aizsardzības ministra Džima Matisa vizītēm šajā zonā.

Prezidentu pavadošie reportieri trešdienas rītā tika izsaukti agrāk nekā parasti, un prezidenta preses sekretāre Sāra Hakabija Sandersa, turot piezīmju papīra lapu ar uzšņāptiem burtiem "DMZ" (demilitarizētā zona), sacīja reportieriem: "Mēs dodamies turp."

Trampa helikopters izlidoja no Jonsanas bāzes, bet bija spiests atgriezties. Pēc apmēram stundu ilgas gaidīšanas uz laikapstākļu uzlabošanos tie tikai pasliktinājās, un brauciens tika atcelts.
Ziņās par laikapstākļiem demilitarizētās zonas tuvumā bija minēta migla, kuras dēļ redzamība bijusi mazāka par vienu jūdzi (1,6 kilometriem).

Sandersa sacīja, ka Dienvidkorejas prezidents Mums Džēins bija plānojis pievienoties Trampam demilitarizētajā zonā, un tas būtu "vēsturisks moments", jo līdz šim ASV un Dienvidkorejas prezidenti nav kopīgi apmeklējuši šo zonu.

"Šis mēģinājums parāda abu valstu alianses stiprumu un svarīgumu," teica Sandersa.

Jau vēstīts, ka ar Japānas apmeklējumu pirmdien sākās Trampa vizīte vairākās Āzijas valstīs. Tās gaitā viņš pašlaik viesojas Dienvidkorejā, bet pēc tam dosies uz Ķīnu, Vjetnamu un Filipīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!