Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japāna ar ASV pirktu militāro ekipējumu varētu "no debesīm notriekt" Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes, pirmdien vizītes laikā Japānā paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

Savukārt Japānas premjers Sindzo Abe norādīja, ka viņa valsts varētu pārtvert raķetes, ja būs tāda nepieciešamība, vēsta raidsabiedrība BBC. Abi līderi to paziņoja preses konferencē Trampa pirmās valsts vizītes laikā Japānā.

Viens no galvenajiem tikšanās tematiem ir Ziemeļkoreja, kas septembrī veica savu sesto un līdz šim spēcīgāko kodolizmēģinājumu un jau divas reizes ir raidījusi ballistiskās raķetes pāri Japānas teritorijai. Tāpat bažas rada Ziemeļkorejas raķetes, kas varētu sasniegt arī ASV un Eiropu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Tramps pastāstīja, ka Japāna no ASV grasās iepirkt "lielu daudzumu militārā ekipējuma" un ka pēc tam Japāna spēs notriekt Ziemeļkorejas raķetes. Pirkums nodrošinās gan drošību Japānai, gan darbavietas amerikāņiem, atzīmēja Tramps.

Japānai ir kvalitatīvi un kvantitatīvi jāuzlabo savas aizsardzības spējas, ņemot vērā sarežģīto situāciju ar Ziemeļkoreju, atzīmēja Abe. Premjers uzsvēra, ka pretraķešu aizsardzība balstās legālā ASV un Japānas sadarbībā un ka vajadzības gadījumā Japāna, protams, var notriekt raķetes.

Pagaidām nav informācijas, vai Trampa un Abes tikšanās laika jau ir parakstīts līgums par ekipējuma piegādi, bet abas valstis cieši sadarbojas militārajā jomā un ASV ir vairākas militārās bāzes Japānā.

Jau septembrī Tramps paziņoja, ka atļaus pārdot Japānai un Dienvidkorejai augsta līmeņa militārās tehnoloģijas. Tagad Tramps un Abe apliecināja ASV un Japānas saites un solīja pretoties Ziemeļkorejas draudiem.

Japānai nav pastāvīgas armijas, bet ir tā sauktie pašaizsardzības spēki, kā to paredz pēckara pacifistu Japānas konstitūcija, ko Abe vēlas mainīt.

Trampa vizīte Japānā ir daļa no viņa pirmās tūres pa Āziju ASV prezidenta amatā. Viņš jau apmeklēja ASV bāzi pie Tokijas un tikās ar ASV biznesa līderiem.

Turpmākajā nedēļā Tramps apmeklēs Dienvidkoreju, Ķīnu, Vjetnamu un Filipīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!