Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien vizītē Japānā paziņojis, ka Ziemeļkorejas jautājumā "stratēģiskās pacietības ēra ir beigusies".

Pēc tikšanās ar Japānas premjerministru Sindzo Abi Savienoto Valstu prezidents uzsvēra, ka Ziemeļkorejas kodolprogramma ir "drauds civilizētajai pasaulei un starptautiskajam mieram un stabilitātei".
Abe norādīja, ka Japāna atbalsta ASV politiku, kas ir atvērta visām iespējām Ziemeļkorejas jautājumā.

Premjerministrs arī paziņoja, ka Japāna piemēros sankcijas vēl 35 Ziemeļkorejas pilsoņiem un organizācijām.

Jau vēstīts, ka ar Japānas apmeklējumu sākas Trampa vizīte vairākās Āzijas valstīs. Tās gaitā viņš apmeklēs Dienvidkoreju, Ķīnu, Vjetnamu un Filipīnas, kur vizītes noslēgumā 14.novembrī Tramps piedalīsies Austrumāzijas valstu samita atklāšanā.

Ierodoties Japānā, Tramps svētdien paziņoja, ka "nevienam - nevienam diktatoram, nevienam režīmam un nevienai valstij - nevajadzētu par zemu novērtēt Amerikas apņēmību."

"Mēs nekad nepiekāpsimies, nekad nesvārstīsimies, nekad nedrebēsim, aizstāvot mūsu tautu, mūsu brīvību un mūsu dižo Amerikas karogu," uzsvēra prezidents.

Ignorējot ANO rezolūcijas, Ziemeļkoreja aizvadītā gada laikā ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un neskaitāmus ballistisko raķešu izmēģinājumus. ANO Drošības padome septembrī pēc Phenjanas pēdējā kodolizmēģinājuma paplašināja tai piemērotās sankcijas.

Abe sacīja, ka papildu sankcijas pieņemtas, lai sodītu Ziemeļkoreju par tās ieroču programmu, kā arī, lai mēģinātu atrisināt jautājumu par pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados notikušo Japānas pilsoņu nolaupīšanu.

2002. gadā Phenjana atzina, ka tās aģenti pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados nolaupīja japāņus, lai palīdzētu apmācīt spiegus, tostarp iemācīt tiem japāņu valodu un kultūru.

ASV prezidents ar sievu Melāniju Trampu tikās ar nolaupīto japāņu tuviniekiem, un Tramps solīja sadarboties ar Abi, lai mēģinātu panākt šo cilvēku atgriešanos dzimtenē.

Pirms tam ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka būtu gatavs tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Intervijā kompānijas "Sinclair Media Group" telekanāliem atbildot uz jautājumu, vai viņš apsvērtu iespēju tikties ar Ziemeļkorejas diktatoru, Tramps sacīja, ka viņš tiekas ar daudziem Āzijas līderiem.

"Es varētu tikties ar jebkuru. Es nedomāju, ka tā ir spēka vai vājuma izpausme. Es domāju, ka tikties ar cilvēkiem nav slikti," teica ASV prezidents.

"Tātad es noteikti būtu tam atvērts, bet redzēsim, kā tas attīstīsies. Es domāju, mums vēl ir pārāk agri [par to runāt]," sacīja Tramps, kurš pašlaik atrodas vīzītē Japānā, bet pēc tam dosies uz Dienvidkoreju, Ķīnu, Vjetnamu un Filipīnām.

ASV un Ziemeļkorejas attiecības pašlaik ir īpaši saasinājušās - Phenjana ir draudējusi ar kodoltriecienu ASV piederošajai Guamas salai Klusajā okeānā, savukārt Tramps paziņojis, ka nav vērts tērēt laiku sarunām ar Ziemeļkorejas režīmu.

Nesen atklātībā nonākušā ASV Aizsardzības ministrijas vēstulē teikts, ka vienīgais veids, kā noskaidrot visas vietas, kur Ziemeļkorejā tiek glabāti kodolieroči un tos iznīcināt, būtu sauszemes iebrukums. Šo vēstuli ministrija nosūtījusi vairākiem kongresmeņiem, atbildot uz viņu pieprasījumu sniegt informāciju par to, kāds ir plāns iespējamai militārai rīcībai pret Ziemeļkoreju.

"Vienīgais veids, kā noskaidrot, kur atrodas visi Ziemeļkorejas kodolieroču programmu komponenti, un tos iznīcināt, ir sauszemes iebrukums," sacīts vēstulē. Tajā piebilsts, ka vislabāk par šādiem jautājumiem būtu runāt konfidenciālā brīfingā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!