Foto: AFP/Scanpix
Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" trešdien paziņojusi, ka noslēgusi vienošanos ar Ķīnas Nacionālo kosmosa administrāciju (CNSA) par sadarbības paplašināšanu, it īpaši tālā kosmosa un Mēness izpētē.

"Roskosmos" vēlas CNSA palīdzību ar kosmosu saistīto tehnoloģiju izstrādē, teikts aģentūras paziņojumā.

Septembra beigās Krievijas un ASV kosmosa aģentūras paziņoja, ka nākamās desmitgades vidū sāksies darbs, lai izveidotu kopīgu ASV un Krievijas kosmosa staciju Mēness orbītā

Abas valstis veidos kopīgu pirmo Mēness kosmosa staciju. Bāze tiek plānota kā starta vieta misijai uz Marsu.

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) un Krievijas aģentūra "Roskosmos" vienošanos parakstīja astronautu kongresā, kas notika Adelaidā, Austrālija.

Vienošanās rezultātā Krievija iekļauta NASA šogad pieteiktajā projektā "Deep Space Gateway", kura mērķis ir nogādāt cilvēkus uz Marsa, izmantojot Mēness staciju.

Šāda stacija kalpotu kā bāze cilvēku un robotu veiktiem pētījumiem uz Mēness, kā arī pieturas vieta kosmosa kuģiem.

"Lai arī "Deep Space Gateway" joprojām ir konceptuāls formulējums, NASA ir gandarīta, redzot pieaugošu starptautisko interesi," virzoties kosmosā starp Zemi un Mēnesi, kas ir nākamais solis kosmosa izpētē, paziņoja NASA administratora pienākumu izpildītājs Roberts Laitfūts.

ASV un Krievija sadarbosies, lai izstrādātu sistēmas un standartus, kas nepieciešami, lai organizētu zinātniskas misijas Mēness orbītā un uz Mēness virsmas, savukārt pavēstīja "Roskosmos".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!