Lietuvas Bruņotie spēki ceturtdien parakstīs līgumu par Norvēģijā ražoto vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS iegādi, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Līgumu parakstīs Lietuvas gaisa spēku komandieris pulkvedis Daiņus Guzs un NASAMS ražotāja Norvēģijas valsts aizsardzības rūpniecības uzņēmuma "Kongsberg" izpildviceprezidents Hjētils Reitens-Mīrs. Raķetes NASAMS ražo Norvēģijas valstij piederošais aizsardzības rūpniecības uzņēmums "Kongsberg Defence & Aerospace", kas tās konstruējis kopā ar ASV kompāniju "Raytheon".

Precīza darījuma summa netiek atklāta, taču no Lietuvas valsts budžeta paredzēts piešķirt 122,379 miljonus eiro vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei un modernizācijai no 2018.gada līdz 2020.gadam. Lietuvas bruņotajiem spēkiem sistēma varētu būt pieejama ap 2020.gadu.

Pretgaisa aizsardzība ir viens no vājākajiem aizsardzības punktiem Baltijas valstīs. Lietuvai, Latvijai un Igaunijai pašreiz ir tikai tuvas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuru darbības rādiuss ir trīs līdz pieci kilometri. Norvēģijā ražotās raķetes savukārt var nolidot vairākus desmitus kilometru un notriekt mērķi 15 kilometru augstumā.

Lai nodrošinātu savas gaisa telpas aizsardzību, Baltijas valstīm nākotnē būtu jāiegādājas tālas darbības rādiusa sistēmas, tādas kā "Patriot". Šovasar "Patriot" raķetes mācību ietvaros pirmo reizi tika izvietotas Lietuvā. Lietuvas amatpersonas arī cer, ka Polija, kas gatavojas iegādāties "Patriot" sistēmas, piekritīs izmantot tās arī Lietuvas gaisa telpas aizsardzībai.

Nākamgad Lietuva plāno atvēlēt aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 873 miljonus eiro, līdz ar to pirmo reizi sasniedzot NATO ieteikto militāro tēriņu minimumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!