Foto: AFP/Scanpix
Simtiem protestētāju trešdien ierīkojuši telšu nometni pie parlamenta ēkas Kijevā, turpinot masu protestus, kuru mērķis ir panākt aktīvāku cīņu pret korupciju valdībā un valstī.

Demonstrācijā otrdien Kijevā piedalījās gandrīz 5000 cilvēku, kurus uzrunāja bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, aicinot iestāties pret korupciju.

Saakašvili arī aicināja Ukrainas prezidentu Petro Porošenko atkāpties no amata.

Teltis saceltas parkā un ielā pie parlamenta ēkas un vedina domāt, ka protestētāji nav gatavi atteikties no savām prasībām.

Gan Ukrainas policijas priekšnieks Sergijs Knjazevs, gan ģenerālprokurors Jurijs Lucenko paziņojuši, ka nedomā aiztikt protestētāju teltis.

Lucenko sacīja, ka tiesības protestēt ir viens no lielākajiem sasniegumiem, kas panākts masu protestos 2014. gadā, kad tika gāzts prokrieviskais prezidents Viktors Janukovičs.

Protestētāji izvirzījuši Porošenko trīs lielas prasības: atņemt imunitāti parlamenta deputātiem; izveidot īpašu tiesu, kura izskatītu vienīgi korupcijas lietas; izdarīt grozījumus vēlēšanu sistēmā, palielinot neatkarīgo kandidātu iespējas izcīnīt vietu parlamentā.

Reaģējot uz pieaugošo spiedienu, Porošneko otrdien ierosināja likumprojektu, kas paredz imunitātes atņemšanu parlamenta deputātiem, sākot ar 2020.gadu. Taču protestu organizatori noraidīja to kā tukšu žestu, kas tikai aizkavē ilgi solīto izmaiņu īstenošanu.

Ukrainas parlamenta spīkers Andrijs Parubijs paziņoja, ka deputāti imunitātes un vēlēšanu jautājumus apspriedīs ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!