Foto: AFP/Scanpix

Islandiešu dziedātāja Bjorka atklājusi, ka ir piedzīvojusi seksuālu uzmākšanos no dāņu režisora puses. Lai gan Bjorka neatklāj vīrieša vārdu, vienīgais režisors no Dānijas, ar kuru viņa ir strādājusi, ir Larss Fon Trīrs.

Bjorka to atklājusi ierakstā sociālajā tīklā "Facebook". Tas notiek laikā, kad Holivudā uzvirmojis skandāls par producenta Hārvija Vainstīna uzmākšanos daudzām sievietēm.

Dziedātāja raksta, ka ir atraidījusi režisora uzmākšanos, bet par to viņš notiekošo pagriezis tā, ka Bjorka esot cilvēks, ar kuru ir grūti strādāt. Kino industrijā režisoru seksuāla uzmākšanās aktrisēm tiek uzskatīta par normālu parādību, papildina Bjorka.

Bjorka arī pauž apbrīnu par sievietēm, kuras spēj atklāti runāt par piedzīvoto seksuālo vardarbību un uzskata, ka uzmākšanās problēmas pret aktrisēm atklāta apspriešana palīdzēs to apturēt.

Bjorka dāņu režisora Larsa Fon Trīra 2000. gada filmā "Dejotāja tumsā" spēlēja galveno lomu.

Skandāls, kas pievērsa sabiedrības uzmanību seksuālās uzmākšanās un vardarbības jautājumam kino industrijā, izcēlās oktobra sākumā. 5. oktobrī laikraksts "The New York Times" publicēja rakstu, kur Holivudas producents Hārvijs Vainstīns tika apsūdzēts gadiem ilgušos seksuāla rakstura pārkāpumos pret aktrisēm.

Starp cietušajām sievietēm, kas nāca klajā ar saviem stāstiem, ir aktrises Rosa Makgovana un Ešlija Džuda. Cita starpā Vainstīns apsūdzēts par to, ka spiedis sievietēm sevi masēt un skatīties uz viņa kailumu. Tāpat viņš solījis panākumus karjerā apmaiņā pret seksuāliem labumiem, raksta raidsabiedrība BBC.

Vainstīns pēc publikācijas atvainojās, atzīstot, ka ir "radījis daudz sāpju", bet apstrīdēja apgalvojumus, ka ir uzmācies sieviešu darbiniecēm jau trīs desmitgades.

8. oktobrī Vainstīnu atlaida no viņa kompānijas valdes. Nākamajās dienās ar apsūdzībām, tostarp izvarošanā, klajā nāca vēl 13 sievietes. Savukārt Vainstīns kategoriski noliedz runas par izvarošanu vai seksuālām attiecībām bez abu pušu piekrišanas.

Par piedzīvoto uzmākšanos no Vainstīna puses paziņoja arī aktrises Gvineta Paltrova un Andželīna Džolija.

Vainštīns ir viens no lielākajiem Holivudas producentiem. Starp viņa darbiem ir tādas filmas kā "Iemīlējies Šekspīrs", "Karaļa runa" un "Lubene".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!