Foto: AFP/Scanpix
Vācijas labējās pretimigrācijas partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) vadošais kandidāts nākamnedēļ gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās Aleksandrs Gaulands paziņojis, ka Vācijai vajadzētu pārstāt konfrontēt sevi ar nacistisko pagātni.

"Jā, mēs esam tikuši galā ar 12 [nacistu valdīšanas] gadu noziegumiem," ceturtdien publiskotajā video AfD kanālā "YouTube" paziņojis 76 gadus vecais Gaulands, kurš kopā ar Alisi Veidelu vada AfD vēlēšanu kampaņu. "Un draugi, kad es paskatos apkārt Eiropā, neviena cita valsts nav tik skaidri atzinusi un tikusi galā ar slikto pagātni, kā Vācija," viņš piebilda.

"Mums tagad nav jānostāda sevi pretī šiem 12 gadiem. Tie vairs neietekmē mūsu identitāti. Un mums būtu par to jārunā," viņš uzsvēra. Video ierakstīta Gaulanda runa 2.septembrī AfD visradikālāk noskaņotās frakcijas sanāksmē Austrumvācijā. Šī frakcija izveidojās 2015. gadā pēc tam, kad partijas vadība mēģināja izolēt partijas ekstrēmākos biedrus.

Ir gandrīz droši paredzams, ka AfD vēlēšanās pārsniegs 5% robežu, lai iegūtu pārstāvību Bundestāgā. Tā būs pirmā reize vairāk nekā pusgadsimta laikā, kad Bundestāgā iekļūs partija, kas ir labējāk noskaņota par labēji centrisko CDU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!