Irānas Revolucionārā gvarde un tās militarizētā jauniešu organizācija "Basij" uzsākusi rekrutēšanas kampaņu, gatavojoties karam ar Irākas Kurdistānu gadījumā, ja tā centīsies panākt neatkarību, Tuvo Austrumu medijs "Ara News" ziņo, atsaucoties uz kurdu žurnālista Azada Mustovi avotu Irānas Kurdistānā.

Rekrutēšanas kampaņa uzsākta, lai "vajadzības gadījumā būtu iespējams nosūtīt spēkus uz Irākas Kurdistānu", ja neatkarības pasludināšanas gadījumā būtu jākaro ar kurdu pešmergas jeb zemessardzes spēkiem. Neatkarības referendums ieplānots šī gada 25. septembrī.

Mustovi medijam "Al-Arabiya" skaidro, ka jau kopš Kurdistānas prezidents Masuds Barzani izziņoja gatavošanos neatkarības referendumam šī gada rudenī, Irāna to centusies novērst visiem pieejamajiem līdzekļiem. Jūnijā Irānas valdība oficiāli nosodīja kurdu neatkarības centienus Irākas ziemeļos, aicinot respektēt Irākas konstitūciju.

"Šis Erbīlas vienpusējais solis ir nepieņemams," skaidroja Irānas ārlietu ministrs Bahrams Kasimi. Kurdistāna ir daļa no Irākas, un nevar tikt no tās atdalīta šādā "bezatbildīgā solī," viņš uzsvēris.

Irākas Kurdistānas neatkarības centieniem iebilst gan pati Irāka, gan kaimiņvalstis Turcija un Irāna, lai gan Barzani norādījis, ka tā nav reģionālo kaimiņu darīšana.

Kurdistānas ārlietu pārvaldītājs Falahs Bakirs arī centies kaimiņus mierināt: "Kad mēs runājam par referendumu, mēs runājam tikai par Kurdistānu Irākā." Tieši milzīgais etnisko kurdu skaits Turcijā un Irānā, kuri arī vēlētos izcīnīt savu neatkarību, visvairāk biedē kaimiņvalstis, jo tas tieši ietekmētu viņu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!