Pirmais no Lielbritānijas Karalisko Jūras spēku jaunajiem lidmašīnu bāzeskuģiem "HMS Queen Elizabeth" pametis Rosaitas kuģubūvētavu Skotijā, lai sāktu izmēģinājumus jūrā, ziņo militārais portāls "Janes".

65 000 tonnu smagais bāzeskuģis manevrus doku un Fērtforta pamešanai caur trim to šķērsojošajiem tiltiem uzsāka pirmdien. 280 metrus garo kuģi no dokiem palīdzēja pavadīt kopumā 11 velkoņi, bet tālāk topošais flotes flagmanis ceļu turpināja pats. Iepriekš tika gaidīts paisums, lai iespaidīgais kuģis varētu izbraukt caur Fērtfortu šķērsojošo tiltu apakšu.

Paredzēts, ka kuģis turpmākos četrus mēnešus pavadīs Ziemeļjūrā, īstenojot dažādus izmēģinājumus, un tikai pēc tam tiks nodots Karalisko jūras spēku rīcībā. Pirmās pārbaudes koncentrēsies uz kuģa pamatsistēmu izturības pārbaudi, tostarp ūdensapgādes, notekūdeņu attīrīšanas un stūres sistēmu testiem.

"Queen Elizabeth" ir visu laiku lielākais Lielbritānijas bāzeskuģis. Tas atbilst īpaši lielo bāzeskuģu (supercarriers) kategorijai, kuru svars pārsniedz 64 000 tonnu

Patlaban darba kārtībā visā pasaulē ir desmit īpaši lielie bāzeskuģi, kuri visi pieder ASV. Vēl četri ir tapšanas stadijā – divi ASV ("USS Gerald R. Ford" un "USS John F. Kennedy") un divi Lielbritānijas jūras spēkiem (jau minētais "Queen Elizabeth", kā arī "Prince of Wales", kuru Karaliskie Jūras spēki saņems 2020. gadā).

Izmēros mazāki bāzeskuģi ir arī citām valstīm. Divi lidmašīnu bāzeskuģi ir Itālijas, bet pa vienam Brazīlijas, Ķīnas, Francijas, Indijas, Krievijas, Spānijas un Taizemes jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!