Foto: AFP/Scanpix

Kāda sikha lietā, kurš pieprasīja sev izņēmumu likuma piemērošanā, lai varētu nēsāt savas reliģijas tradicionālo nazi, Itālijas augstākā tiesu instance atzinusi, ka imigrantiem jāpielāgojas Rietumu vērtībām.

Itālijas Kasācijas tiesas lēmums, kas tika pieņemts pirmdien un publiskots otrdien, izpelnījies pretrunīgus vērtējumus un izraisījis valstī plašas diskusijas.

Lēmums tika pieņemts lietā, kurā Indijas pilsonis lūdza tiesu atcelt viņam piespriesto sodanaudu par ceremoniālā naža nēsāšanu. Sikhs apgalvoja, ka šis nazis neesot ierocis, bet gan reliģisks simbols.

"Būtiski, lai imigrants pielāgotu savas vērtības tām vērtībām, [kas valda] Rietumu pasaulē, kurā viņš no brīva prāta nolēmis integrēties, un viņam iepriekš jāpārliecinās, vai viņa uzvedība ir savienojama" ar vietējām normām, norādīja tiesa.

Tiesa paturēja spēkā 2000 eiro lielo sodanaudu, kas prasītājam tika piespriests, kad viņš atteicās atdot varasiestādēm savu ceremoniālo nazi.

Fakts, ka spriedumu pieņēmusi augstākā tiesu instance, rada nozīmīgu juridisko precedentu.

Itālijas galēji labējās Ziemeļu līgas līderis Mateo Salvīni paudis apmierinātību ar tiesas spriedumu.

"Ja to saka Līga, tas ir rasisms, bet pat šajā lietā mums bija taisnība - vai nu integrējieties, vai dodieties mājās!!!" sociālajā tīklā "Facebook" komentēja Salvīni.

Savukārt Kasācijas tiesas bijušais priekšsēdētājs Cezāre Mirabelli atzinis, ka tiesnešiem bijušas tiesības noraidīt apelāciju sabiedrības drošības dēļ, bet viņi iegājuši "sarežģītā teritorijā", pieminot Rietumu vērtības.

Itālijā dzīvo Eiropas otrā lielākā sikhu kopiena, ko veido 60 līdz 70 tūkstoši cilvēku. Sikhu reliģija pieprasa arī turbānu valkāšanu, kas arī bieži rada tiesiskas dabas problēmas, piemēram, ceļu satiksmes noteikumu ievērošanā. Ja galvā ir turbāns, motociklistu ķiveri vairs nav iespējams uzlikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!